Over 1 jaar géén bergen kunstgras meer bij TUF

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

TUF Recycling BV verdwijnt uit Dongen.  Komende maandag, 18 mei 2020, wordt begonnen met een grote opruimactie die zo’n 40 weken gaat duren. ,,Over 1 jaar zijn er geen bergen met kunstgras of zand en rubber meer in Dongen’’, aldus burgemeester Marina Starmans tijdens een persconferentie vandaag.

Deze week hebben B&W ingestemd met een plan van aanpak. Dat is gemaakt door Gubbels Infra en Milieu BV. Opdrachtgever en financier is directeur Jurgen Kemps van Dongen Pallets, de eigenaar van het bedrijfsterrein waarop TUF sinds januari 2015 is gevestigd.

Einde huur TUF
,,Wegens het lange tijd niet na kunnen komen van verplichtingen, heeft TUF op 29 april 2020 per direct de huur opgezegd’’, aldus Kemps. De ondernemer heeft de regie in eigen handen genomen en twee bedrijven de opdracht gegeven om alle rollen kunstgras en de grote hopen met zand en rubber (infill) van het terrein te verwijderen. “TUF heeft er een puinhoop van gemaakt en wij nemen als grondeigenaar nu onze verantwoordelijkheid.”

Vierbundersweg, de Schacht
Behalve de hoofdvestiging van TUF aan de Vierbundersweg 15, zal ook de bij-locatie aan De Schacht 3 worden geruimd. In totaal ligt er op locatie ruim 16.000 ton aan kunstgras en ruim 5000 ton aan infill. De grond waar deze opgeslagen zijn, heeft een andere eigenaar. “Maar je kunt het niet maken om het terrein van TUF leeg te maken en tegelijk een ander met eenzelfde probleem te laten zitten. Daarvoor voelen we ons ook moreel verantwoordelijk. Met de eigenaar van het andere perceel hebben we afgesproken dat ook dat terrein leeg wordt gehaald.”

Samenwerking
Gubbels voert de opdracht uit samen met het bedrijf TopGrass. Matten kunstgras worden uitgeklopt (zand/rubber) en kleiner gemaakt. De vezels die overblijven dienen als grondstof voor de kunststofmarkt. Alle reststromen (infill, snijafval matten) worden afgevoerd naar erkende verwerkers. De gemeente Dongen en de omgevingsdienst Midden-West Brabant hebben het plan van aanpak beoordeeld en zullen de uitvoering ervan monitoren. Over de kosten die verbonden zijn aan de hele operatie, wil Kemps niets kwijt: “die zijn te overzien. We proberen deze te verhalen op TUF, hoewel we er niet erg veel vertrouwen in hebben dat daar nog veel valt te halen.”

Koopovereenkomst met ECCO
Het door brand deels zwaar beschadigde bedrijfsgebouw wordt gesloopt en brandresten worden afgevoerd. ,,Volgens planning is het terrein in het voorjaar van 2021 helemaal leeg en riekschoon’’, aldus Kemps. Met ‘buurman’ ECCO heeft hij een koper gevonden. ECCO heeft plannen voor een kantoorruimte met warehouse of de bouw van een innovatiecentrum.

Einde vergunning TUF
,,De vergunning van TUF komt dan te vervallen. Dat betekent het einde van kunstgras recycling in Dongen’’, aldus burgemeester Starmans.

ASIE/ASIR
Plannen van ASIE/ASIR om de vergunning en bedrijfsvoering van TUF over te nemen, zijn in de afgelopen maanden blijven steken. TUF en ASIE/ASIR zijn akkoord met deze uitkomst.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Reacties