Dongense basisscholen klaar voor ‘het nieuwe normaal’

Foto:

Aanstaande maandag 11 mei openen de basisscholen weer hun deuren. De leerlingen zijn dan al bijna twee maanden thuis (vanaf maandag 16 maart)  thuis geweest. De heropening gaat natuurlijk wel gepaard met behoorlijk wat aanpassingen. dongen.nieuws.nl sprak met een aantal betrokkenen over  de impact van ‘het nieuwe normaal’ op de Dongense basisscholen.

Op alle basisscholen worden de leerlingen verdeeld over de week. Stichting Initia, waarbij zes Dongense basisscholen aangesloten zijn, is klaar voor de nieuwe realiteit. Mirella Wilborts, directrice van basisschool Sint Jan, legt uit: “alle scholen van Stichting Initia volgen het advies van de minister om kinderen hele dagen naar school  te laten komen. In de praktijk werkt het zo, dat de helft van een klas twee dagen per week  naar school komt en de andere helft op twee andere dagen. Leerlingen  krijgen tijdens de ‘schooldagen’ instructielessen, die ze op de  dagen dat zij dus thuis zijn, kunnen verwerken. Een dag per week zijn er geen leerlingen op school maar de noodopvang voor kinderen van ouders met vitale beroepen gaat natuurlijk wel door.”

“We houden er rekening mee dat broertjes en zusjes zoveel mogelijk op dezelfde dagen les krijgen, om zo ook de ouders te ontlasten.” vervolgt Mirella. “Tijdens de schooldagen blijven alle leerlingen over, dat is kosteloos. Op die manier houden we de rust in en rond de school, en dat is in deze tijd van belang voor de kinderen. We vinden het sociaal emotioneel welzijn van de kinderen erg belangrijk en we bieden ze de gelegenheid om op een bepaalde manier toch contact te houden met de andere leerlingen uit hun klassen die op andere dagen op de school zitten. Zo hebben we bij basisschool Sint Jan bijvoorbeeld een ‘kletspraatmuur’ waar kinderen briefjes in kunnen stoppen voor hun klasgenootjes die op andere dagen komen.”

Ook de Anspachschool werkt volgens hetzelfde principe. De leerlingen komen daar in halve klassen twee dagen per week naar school en werken de andere dagen thuis. Op woensdag zijn er geen leerlingen op school. Omdat volwassenen nog steeds anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, komen de ouders niet op het schoolplein. In verband met de anderhalve meter maatregelen komt er een kiss & ride zone en de leerkrachten begeleiden de kinderen aan het einde van de dag naar buiten tot de poort. “Gelukkig mogen jullie gewoon met elkaar spelen en hoeven jullie geen anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Hebben jullie even geluk. De juffen en meesters moeten wel zoveel mogelijk afstand houden.” schrijft de school in een brief aan de leerlingen.

Bij basisschool De Wegwijzer in ’s Gravenmoer wordt ook gewerkt met halve groepen. “Wij werken echter niet met een vaste vrije dag per week, maar met een continurooster” zegt directeur Marc Jespers. “De ene week komen de halve groepen drie dagen en de andere week twee dagen.” Petra van Bergeijk is hoofd van de Openbare basisscholen De Springplank in ’s Gravenmoer en De Westerkim in Dongen. “bij ons komen de leerlingen twee dagen per week naar school en werken ze de andere twee dagen thuis en ook bij ons blijven de kinderen gezamenlijk over.”

De Biezenkring werkt met een continurooster waarbij de leerlingen naast de dagen dat ze op school zijn, thuis online instructie krijgen. Directrice Monica Michels: “bij de Biezenkring zijn de leerlingen dus gewoon 5 dagen per week bezig, gedeeltelijk op school en gedeeltelijk thuis. Ook de leerlingen die op een bepaald gebied extra ondersteuning nodig hebben, krijgen dat nu online in kleine groepjes. Het vraagt veel van het team want een fulltime baan is nu meer dan fulltime, maar wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen maximaal ondersteund worden. De leerkrachten die thuis zijn omdat ze bijvoorbeeld in de risicogroep zitten, werken nu wel gewoon mee via die online lessen.”

Hoogtepunten voor veel leerlingen uit groep 8 van de basisscholen zijn het schoolkamp en de afsluitende musical. “Daar moet creatief mee omgegaan worden” zegt Petra van Bergeijk.  “Bij de musical kun je bijvoorbeeld denken aan het maken van een film. Het schoolkamp is lastiger, sommige scholen hebben dat al aan het begin van het schooljaar gehad, maar voor de andere wordt dat moeilijk”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen