Tijdens de persconferentie die premier Rutte maandagavond gaf, werd duidelijk dat binnenzwembaden in principe weer open mogen vanaf 11 mei. Over de uitwerking van de maatregelen die daarbij in acht genomen moeten worden, is echter nog veel onduidelijkheid.
De samenwerkende partijen in de zwembranche publiceren aanstaande vrijdag een protocol om te gebruiken bij de heropening van de zwembaden. Dit protocol moet er voor zorgen dat iedereen weer op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van de zwemsport, rekening houdend met de belangen van alle zwemmers, zwembadpersoneel en zwemverenigingen. Bij Sport- en Gezondheidscentrum De Vennen zijn ze klaar voor een herstart van de activiteiten. "Maar er zijn nog heel veel vragen" zegt directeur Peter Verhoof. "We zullen dat protocol moeten afwachten."
Er zijn nog veel zaken onduidelijk" vervolgt Verhoof. "Is het bijvoorbeeld toegestaan om de kleedruimtes te gebruiken? Mogen onze instructeurs lessen geven aan ouderen? Kan het babyzwemmen doorgaan? En het vrij zwemmen? Hoe zit het met de anderhalve meter regels? Vrijdag komt er meer duidelijkheid. In principe zouden we dan de reguliere zwemlessen weer op kunnen starten op maandag 18 mei. We moeten immers ook iedereen kunnen bereiken om de eventuele herstart goed te kunnen communiceren."
Daarbij zijn overigens niet alleen de regels van de nationale overheid bepalend. "in principe vertaalt de Veiligheidsregio hier in Midden-West Brabant de landelijk regels naar hoe de nieuwe maatregelen er lokaal uit gaan zien. En dan is het nog aan de gemeente om die over te nemen. We zijn dus afhankelijk van het oordeel van al deze partijen alvorens we weer kunnen starten."
De opstart van de zwemlessen zal dus naar verwachting op 18 mei plaatsvinden, waarbij de bijkomende regels nog nader uitgewerkt zullen moeten worden. Voor het fitnessgedeelte liggen de kaarten anders. Daarvan heeft de overheid aangegeven dat deze pas vanaf 1 september weer open mag. "Dat is natuurlijk een drama" zegt Peter Verhoof "want dat zou betekenen dat we bijna een half jaar gesloten zijn. Dat kost zoveel geld. Al het personeel zit thuis en hoewel de overheid wel gedeeltelijk meedenkt in het betalen van salarissen, blijven er op dat gebied en ook op andere vlakken veel kosten doorlopen. Daar staan geen inkomsten tegenover. Een half jaar lang! Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre de fitnesssector dat aankan."