Waarom ging het luchtalarm vandaag niet af?

Foto: Pixabay License/Adadriaans

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur gaat het luchtalarm af, maar waarom ging het alarm vandaag niet af in Dongen?

Geen test van het luchtalarm
Hoorde je vandaag om 12.00 uur het luchtalarm niet? Dat kan kloppen. De sirenes worden niet getest op nationale herdenkingsdagen of op (religieuze) feestdagen. Dus blijven ze vandaag op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking. Ook volgende maand zal je de sirenes niet horen, want 1 juni is het Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, de test van het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli te horen zal zijn.

Wanneer wordt de sirene getest?
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als je dan de sirene hoort, weet je dat er niets aan de hand is. Als je de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het kan ook zijn dat je op een andere manier wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen of NL Alert. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Noodzaak testen sirene
Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

Reacties