4 en 5 mei Comité Dongen herdenkt op alternatieve wijze

Foto: Kees Laurijsen

Zoals bekend zullen er tot 1 september van dit jaar geen grote evenementen kunnen worden georganiseerd. Daarom zal ook de Nationale Dodenherdenking dit jaar helaas niet in de huidige vorm kunnen plaatsvinden.

Namens het 4 en 5 mei Comité Dongen legt voorzitter Rob Driessen uit wat de plannen voor Dongen zijn. “Gelukkig hebben we in de kernen van Dongen begin november 2019 op uitgebreide manier stilgestaan bij de herdenking van Dongen 75 Jaar vrij. Om de Dodenherdenking 2020 niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, willen we op een aantal plekken individuele muzikanten de Taptoe laten spelen voorafgaande aan 20.00 uur ’s avonds.  Vanaf dat moment staan we in Nederland massaal 2 minuten stil bij de gevallenen.”

“De bevrijdingskapel zal gesloten zijn, met de vlag voor de kapel halfstok”” vervolgt Driessen. “Namens de organisatie van de herdenking zal een krans worden geplaatst bij de kapel met monument, zonder uiteraard een officieel gedeelte daarbij.  In ’s Gravenmoer zal eveneens een krans worden geplaatst bij het vorig jaar onthulde momunent.”

Via de website van het Nationaal Comite 4 en 5 mei kunnen -virtueel- bloemen worden gelegd bij 3900 herdenkingsmonumenten in Nederland.

Het 4 en 5 mei Comité Dongen roept trompettisten en hoornblazers op om op 4 mei om 19.58:30 de Taptoe te blazen. Deze oproep is ook door het Nationaal Comite gedaan om door het hele land eerst hoorbaar stil te staan, gevolgd door 2 minuten stilte.  Gewoon thuis met geopend venster, zodat de Taptoe op vele plaatsen hoorbaar is.

“Op 4 (halfstok) en 5 mei (in top) kan gevlagd worden en we roepen iedereen op om dat te doen als eerbetoon aan de militairen en burgers die gesneuveld zijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.”

 

Reacties