Coronamaatregelen houden Nederland nog lang in de greep

Foto: Videostill

Premier Rutte heeft vanavond tijdens een persconferentie bekend gemaakt welke maatregelen de komende tijd in stand blijven om de coronacrisis te bedwingen. De premier sprak van “een duivels dilemma.”

Er komt een kleine versoepeling van de maatregelen maar de meeste beperkingen blijven in ieder geval tot 20 mei van kracht, Een echte versoepeling van de maatregelen zat er volgens Rutte niet in omdat de risico’s op het oplaaien van het virus te groot zijn: “Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf.”

De Zomerspelen
Een van de maatregelen die premier Rutte bekend maakte is, dat alle evenementen tot 1 september verboden zijn. Voor Dongen zal dit ongetwijfeld gevolgen hebben voor de twee grote evenementen die ons dorp in de zomermaanden kent: de kermis en de Zomerspelen.

 

 

 

In een eerste reactie op facebook meldt Stichting Dongense Jeugdraad:

Vanavond hebben wij, net als jullie, naar de persconferentie omtrent het coronavirus gekeken. Binnen Stichting Dongense Jeugdraad volgen wij de berichtgeving van het RIVM en de overheid op de voet en bekijken we de maatregelen stap voor stap. Momenteel wordt er binnen de Stichting gekeken wat de nieuwe maatregelen betekenen voor onze aankomende evenementen, waaronder de Zomerspelen. Wij vragen om uw begrip en wij zullen iedereen zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.

Zowel de Zomerspelen als de kermis zijn vergunningsplichtige evenementen en volgens de nieuwe voorschriften mag de gemeente geen vergunning afgeven voor deze evenementen in de huidige vorm. Of er wellicht een alternatief in een andere vorm voor in de plaats komt, wordt dus momenteel besproken.

De kermis
Jacky Leander, kermisman in hart en nieren, speelt jaarlijks een grote rol bij het samenstellen van dit mooie en drukbezochte evenement in Dongen, Hij zag het onheil al wel aankomen. “Maar dit is een enorme klap voor onze branche, We zitten nu een heel jaar zonder inkomsten want het seizoen is in oktober afgelopen. We moeten het tussen maart en oktober verdienen en komen daar dan de winter mee door. Nu we het hele seizoen geen kermissen kunnen draaien vallen alle inkomsten weg. Het kermisbedrijf is ten dode opgeschreven.”

Kermisexploitanten uit heel Europa zijn nu bezig om zich te verenigen. “In Nederland vallen we overal buiten, terwijl wij toch een belangrijke sector vormen. Theater, bioscoop, dierentuin…het is allemaal ontstaan vanuit de kermis” aldus Jack. “We zullen zowel landelijk als Europees steun nodig hebben om als sector te overleven.”

Voor Dongen had Leander al een mooie kermis samengesteld. “Er rest ons nu niets anders dan iedere exploitant die zich ingeschreven had, netjes de centjes terug te geven met de belofte dat ze volgend jaar weer welkom zijn. Maar of er nog een volgend jaar komt voor de kermisbranche, dat zal echt afhankelijk zijn van de steun van de diverse overheden. Ik hoop dat zij inzien hoe belangrijk deze branche is voor de bevolking.”

 

 

 

 

 

 

De scholen
De basisscholen zullen, in aangepaste vorm, wel opengaan vanaf 11 mei en kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen wat meer vrijheden om te gaan sporten. De middelbare scholen zullen op zijn voegst opengaan op 1 juni, met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

20 mei
In de week van 20 mei maakt het kabinet bekend of er eventueel meer maatregelen versoepeld kunnen worden. Tot die tijd zijn horecagelegenheden gesloten en is het uitoefenen van contactberoepen (zoals kappers en schoonheidsspecialisten) niet toegestaan. Verpleeghuizen mogen tot 20 mei geen bezoekers toelaten.

 

Reacties