Plan tot 2028: openbare verlichting vervangen door LED-licht

Foto: Pixabay License/Engin_Akyurt

Over 9 jaar moet de openbare verlichting in Dongen helemaal bestaan uit LED-licht. In de afgelopen jaren is in het kader van onderhoud al een deel van de verlichting vervangen door LED-lampen. Daarmee is meteen ingezet op verlaging van het energieverbruik en duurzaamheid.

In een deel van Dongen is echter nog steeds traditionele verlichting, maar die kan steeds minder vaak vervangen worden door traditionele lampen, omdat die eenvoudigweg niet meer leverbaar zijn. Bovendien is het niet echt duurzaam en energiebesparend. Daarom heeft de gemeente zichzelf de opdracht gegeven om de resterende verlichting eind 2028 allemaal vervangen te hebben door LED-verlichting.

Door Bernadette Klerx

Tempo vertraagd
De gemeente heeft het tempo van de vervanging bewust uitgesmeerd over een langere periode om een bezuiniging te realiseren. Er is nu een investering van € 150.000 per jaar nodig. Veel minder dan in voorgaande jaren, toen er voor vervanging van verlichting € 285.000 per jaar beschikbaar was.  De verkeersveiligheid en sociale veiligheid blijven overigens altijd voorop staan, want dat is een wettelijke taak van de gemeente .

Geen geld voor innovatie
De bezuiningen zijn ook de reden dat de gemeente Dongen voorlopig niet mee kan doen aan allerlei innovatieve ontwikkelingen in de verlichtingswereld. Die ontwikkelingen gaan heel snel en ieder jaar komt er wel iets nieuws op de markt. Voorbeelden zijn verlichtingsarmaturen met technische mogelijkheden om metingen op het gebied van geluid en luchtverontreiniging te doen, het op afstand laten melden van storingen of het dimmen van verlichting en het toepassen van bewegingsdetectie.

Maar deze innovatieve ontwikkelingen gaan voorlopig aan de neus van Dongen voorbij, want er is niet genoeg geld. En dat vond de gemeenteraad toch wel jammer, zo werd duidelijk tijdens de raadsvergadering van februari, toen het onderwerp besproken werd. ‘Laten we toch kijken of er misschien andere subisidiemogelijkheden zijn’, opperden diverse raadsfracties.

Kansen grijpen
Daar was wethouder Petra Lepolder helemaal voor in. Ze maakte nog eens duidelijk dat Dongen de deur ook zeker niet helemaal op slot wil gooien. ‘We hebben ervoor gekozen om op dit moment geen budget hiervoor te vragen aan de raad, maar om elk initiatief afzonderlijk te beoordelen en eventueel aan de raad voor te leggen’, legde ze uit. ‘Maar ik vind het heel interessant om eventuele andere subsidiemogelijkheden te onderzoeken. Ik ga daar eens goed naar informeren en als er mogelijheden en kansen zijn, zullen wij die zeker grijpen’.

Donkerte
Behalve vervanging van de openbare verlichting wil de gemeente de komende jaren ook inzetten op ‘donkerte’ in de gemeente. Het gaat dan met name om het buitengebied. Daar wordt geen verlichting bijgeplaatst als dat niet strikt noodzakelijk is. In het buitengebied doet verlichting vaak dienst als oriëntatiepunt. Dit is vaak op kruisingen en scherpe bochten. Hier worden dan enkele masten geplaatst zodat voor weggebruikers duidelijk wordt dat men bijvoorbeeld een kruising nadert.

Live stream helaas van slechte kwaliteit
De gemeenteraad ging vanavond defintief akkoord met de plannen. Vanwege de coronamaatregelen kwam de raad in afgeslankte vorm bij elkaar. De vergadering, die bijna alleen maar ‘hamerstukken’ bevatte, duurde maar 20 minuten en werd via een live stream uitgezonden op Langstraat Media. Dat was helaas geen succes want beeld en geluid waren van erg slechte kwaliteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen