Coronamaatregelen: Toezicht en handhaving in Dongen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De boodschap van het kabinet is duidelijk en geldt voor iedereen. Om er enkele te noemen: ‘blijf zoveel mogelijk thuis’, ga alleen naar buiten als het echt noodzakelijk is’ en het allerbelangrijkste: houd afstand, 1,5 meter van elkaar.

Eerst in gesprek
De Boa’s zijn zeven dagen per week op pad om te kijken hoe het gaat in de gemeente Dongen. Ze houden met name de situatie bij openbare ontmoetingsplaatsen, zoals parken, pleinen en speelplaatsen in de gaten. Ze gaan in gesprek en bieden hulp waar nodig. Ook bezoeken de Boa’s de winkels. De Boa’s worden ondersteund door collega’s van de gemeente Dongen, die vanuit een coachende rol in gesprek gaan en zaken signaleren. Waar nodig spreken de Boa’s mensen aan en treden ze handhavend op. Daarbij werken ze nauw samen met de politie. Met als doel: Dongen zo veilig mogelijk laten zijn, juist nu! Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Boetes opleggen
De Veiligheidsregio Midden- West-Brabant, waar Dongen onder valt, heeft een noodverordening opgesteld. Op basis hiervan kunnen de Boa’s van de gemeente en de politie handhaven op de maatregelen en boetes opleggen. Houd je buiten op straat niet voldoende afstand? Of organiseer je een feestje? Dan kan dat bijvoorbeeld leiden tot een boete tot € 390 per persoon. Voor bedrijven kan dit oplopen tot € 4.000 euro. De officiële tekst van de noodverordening kunt u hier lezen. Daar leest u ook de noodverordening in gewone taal.

Overtreding melden
Ziet u een overtreding, bijvoorbeeld een grote groep bijeen? Probeer dan eerst elkaar op een respectvolle manier aan te spreken. Komt u er niet uit, dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Bel alleen 112 in spoedsituaties, als elke seconde telt. De politie neemt uw melding serieus, maar het kan zijn dat er op dat moment iets speelt dat nog urgenter is. Dan komt de politie later, maar dan weten ze wel alvast waar de aandacht naartoe moet.

Reacties