Noodopvang Dongense basisscholen goed geregeld

Foto: Pixabay License/NeiFo

Op zondag 15 maart maakte de regering bekend dat alle scholen vanaf de volgende dag tot en met 6 april zouden worden gesloten. Doel van deze maatregel: de verspreiding van het Coronavirus tegengaan. Daarbij gaf de overheid de scholen wel meteen de opdracht om opvang te regelen voor kinderen van ouders met vitale beroepen, zoals zorgmedewerkers, politie, brandweer enz. Een hele uitdaging.

Ook de Dongense basisscholen zijn daarop meteen aan de slag gegaan om, zowel voor de leerlingen thuis als voor de leerlingen die opgevangen zouden moeten gaan worden, een verantwoord programma samen te stellen. Dongen.nieuws.nl nam een kijkje op de Sint Jan school, waar Mirella Wilborts de opvang coördineert.

“Wij brengen de slogan ‘in Dongen doen we dingen samen’ echt in de praktijk” begint Mirella. ”De Stichtingen Initia en Bravoo, samen goed voor 8 basisscholen in Dongen, hebben de handen ineen geslagen en trekken gezamenlijk op om de leerlingen van ouders met vitale beroepen op te vangen. In totaal telt Dongen zo’n 80 leerlingen die voor deze opvang in aanmerking komen. “We hebben daarvoor twee locaties beschikbaar, namelijk basisschool Sint Jan en Basisschool Achterberg. Het is namelijk ook belangrijk dat we voldoende ruimte hebben op de opvanglocaties, zodat we de richtlijnen van het RIVM kunnen naleven. Bij Sint Jan beschikken we over twee gebouwen, een gymzaal en een speelzaal en bij Achterberg over een gebouw met twee verdiepingen. Daardoor kunnen we er voor zorgen dat de richtlijnen voor de onderlinge afstand kan worden gevolgd” aldus Mirella.

Leerkrachten krijgen de gelegenheid om online contact te houden met hun leerlingen en ze eventueel te voorzien van thuiswerk. Het overige personeel, zoals onderwijsassistenten worden ingezet om de opvang van leerlingen op de scholen zelf vorm te geven. Mirella Wilborts: “Daarbij volgen we een dagprogramma zoals de kinderen gewend zijn met ruimte voor zowel in- als ontspanning. We vangen leerlingen op van 8 verschillende scholen die ook niet allemaal volgens dezelfde lesmethodes werken dus het is niet zo dat we echt instructies geven of nieuwe dingen kunnen aanleren. De professionals van het Beweegburo, die normaal gedurende het schooljaar ook op diverse scholen in Dongen actief zijn bij gymlessen, zijn ook deze weken gewoon beschikbaar voor ons. Dat zorgt ervoor dat de kinderen ook op sportief gebied volledig aan hun trekken komen. Veel ouders laten ook duidelijk merken dat ze erg dankbaar zijn voor de manier waarop het allemaal geregeld is in Dongen.”

Ook de administratie is aanwezig en druk doende met de dagelijkse zaken en het bijhouden van de inkomende mailbox. “”En daar komen ontzettend veel vragen van ouders binnen de laatste weken.” Wat de regering gaat beslissen over de weken na 6 april wordt morgen (dinsdag) bekend gemaakt. ”Daar hebben we natuurlijk geen enkele invloed op” zegt Mirella, “we kunnen er alleen maar voor zorgen dat we er klaar voor zijn als het eventueel een langere periode zou gaan worden. En dat zijn we!” ”

Reacties