Regels groepsvorming…hoe zit het nu precies?

Foto: Pixabay License/Bob_Dmyt

Er is wat onduidelijkheid over het verbod van groepsvorming naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen die het kabinet 23 maart bekend maakte. Dit wordt ook wel de 3-personen regel genoemd. Hierbij een heldere uitleg.

De officiƫle regel is dat als je buiten bent of in een openbare gelegenheid met 3 of meer personen dat je dan minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Doe je dat niet dan je een boete krijgen. Die kan oplopen tot 400 euro. Als je met 2 personen buiten bent of in een openbare ruimte dan wordt er niet gehandhaafd als je geen 1,5 meter afstand houdt. Wel wordt door het kabinet opgeroepen om zo min mogelijk naar buiten te gaan. Blijf binnen en ga alleen voor de noodzakelijke dingen als boodschappen halen of even je neus buiten de deur steken, naar buiten.

De 3-personen regel geldt niet voor gezinnen. Ook kinderen tot en met 12 jaar die samen spelen, hoeven die afstand niet te houden. Als er ouders, voogden, begeleiders of verzorgers bij die groep kinderen zijn, moeten die uiteraard wel de afstand van 1,5 meter aanhouden.

Deze maatregel is genomen om verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan en om kwetsbare groepen te beschermen. Daarvoor is iedereen nodig. Het zoveel mogelijk beperken van sociaal contact helpt daar bij.

Burgemeesters hebben ook aangegeven dat als ze horen dat er bij mensen thuis een groot feest wordt georganiseerd, dat daar ook op gehandhaafd kan worden.

Reacties