PvdA Dongen op de bres voor lokale ZZP’ers

Foto:

De PvdA Dongen wil een loket in Dongen waar ZZP’ers terecht kunnen met vragen over de regelingen die de regering ontwikkelt om het leed van deze ondernemers te verzachten. Veel ZZP’ers worden momenteel hard getroffen door de gevolgen van de Coronacrisis.

“Het is een zeer onzekere tijd voor veel zelfstandige ondernemers. De verregaande maatregelen om de corona-uitbraak te beteugelen leidt bij hen vaak tot een acute armoede. Dat het stormloopt met de hulpvragen blijkt alleen al uit het aantal telefoontjes dat de afgelopen week binnenkwam bij de Kamer van Koophandel. Meer dan tienduizend. Ruim 40% hiervan komen van ZZP’ers. Zolang de hulpregeling voor ZZP’ers er nog niet is, vis je in veel gemeenten als ondernemer achter het net. De PvdA Dongen is van mening dat  deze inwoners met hun vragen bij een Dongens loket terecht moeten kunnen” zegt PvdA fractievoorzitter Martin Montens

De gemeente Dongen heeft de uitvoering van de BBW ( bijzondere bijstandswet) voor zelfstandigen uitbesteed aan Tilburg. De rijksoverheid heeft vorige week diverse regelingen aangekondigd voor ondernemers en zelfstandigen. Volgens de PvdA – voorman in Dongen zijn veel ZZP’ers, wat  staat voor zelfstandigen zonder personeel, dit niet altijd uit vrije keuze geworden. “Nu wordt deze groep ernstig bedreigd in hun directe inkomen / levensonderhoud “aldus Montens. Sinds afgelopen maandag worden de ondernemers bij een verzoek om hulp doorgestuurd naar een website van de gemeente Tilburg die de BBW voor de regio uitvoert.

Volgens Martin Montens zit nu juist hier het probleem: “Tilburg doet momenteel de gehele intake voor de TORZO zoals de regeling inmiddels heet. Dit doet Tilburg momenteel voor de regio en daardoor is het hier logisch gezien erg druk.“ De zzp’ers doen hun verzoek om hulp en sturen het formulier in. De opzet van deze regeling vindt Montens niet voeldoende humaan. “Hier houdt het voor de ZZP’er’ zelf niet op. Hij of zij zit vol vragen en zorgen, maar kan die nergens kwijt. Telefonisch contact werkt nu niet.” Montens wil dat daar verandering in komt. Hij vindt het noodzakelijk ‘dat er in deze zeer bijzondere situatie waar we nu in zitten ‘, er een ‘fysiek’ Dongens loket komt.

Dat fysieke wordt natuurlijk met aanhalingstekens bedoeld want persoonlijk contact wordt nu vermeden. “ Wat ons betreft wordt er telefonisch  contact opgenomen met de inwoners die een hulpverzoek ingediend hebben“ oppert Montens. “Medewerkers van dit Dongens loket kunnen inschatten of er een noodzaak is van een voorschot voor noodzakelijk levensonderhoud ” zegt hij. Veel ZZP’ers lopen volgens de PvdA – voorman momenteel met de ziel onder hun arm en het hoofd vol vragen “Deze mensen moeten geholpen worden.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dongenhomespot

Reacties