Mogelijke afvlakking van aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met coronavirus

Foto: Pixabay License

De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. “Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke afvlakking.” aldus het RIVM.

Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.

Ook vandaag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven. Daarom is nu een nieuwe grafiek opgenomen waarin het aantal overleden patienten is weergegeven naar de dag van overlijden.

Overzicht aantallen

Het totaal aantal gemelde patiënten: 6412 (+852)
Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 356 (+80)
Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 1836 (+341)

Zorgen bij Vereniging voor Intensive Care
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers maakt zich echter nog grote zorgen om de de intensive care capaciteit de komende maanden  Nu liggen er ongeveer 600 patiënten op de IC’s in de ziekenhuizen, volgende week zijn dat er waarschijnlijk 1600, waarvan 1100 coronapatiënten. “Die bedden zijn er nu niet”, zegt Gommers. Er wordt door de ziekenhuizen hard gewerkt meer bedden en apparatuur te krijgen die geschikt zijn voor coronapatiënten. “Alles kraakt op dit moment.” zegt Gommers. De specialist mist op dit moment landelijke aansturing en urgentie bij ziekenhuizen buiten de coronabrandhaarden in Brabant. “Brabant staat met de rug tegen de muur.”

“Het is echt spannend nu”, aldus Gommers, die aangeeft dat de piek voor de intensive care volgens de modellen eind mei zal komen. Gommers: “Dan zijn het 2200 bedden. Voor ons is het fijn dat de piek zo ver ligt, want dan kopen we tijd.”

 

Reacties

Cookieinstellingen