Heel Dongen maakt mondkapjes

Foto:

De gezondheidszorg heeft te kampen met enorme tekorten aan mondkapjes. De mondkapjes die wel beschikbaar komen, worden logischerwijs als eerste aan de ziekenhuizen verstrekt. Daardoor komen de huisartsenposten, verzorgingshuizen en overige zorginstellingen altijd pas later aan de beurt.

Op initiatief van Antoinette Michielsen van Michiel Leder is de actie ‘Heel Dongen maakt mondkapjes’ van start gegaan. Afgelopen zaterdagochtend is het actiecomité uitgebreid met Rutger van der Kaaij, Mylène en Erwin Koeken en Eric (de man van Antoinette). Na het maken van een actieplan en het plaatsen van een bericht op Facebook heeft dit initiatief een enorme vlucht genomen. De gehele zondag heeft de telefoon roodgloeiend gestaan en hebben zich vele vrijwilligers aangemeld. Vrijwilligers uit Dongen, maar ook uit Oosterhout, Waspik, Breda, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Tilburg en meer plaatsen in de regio. Deze vrijwilligers zijn ingezet voor het knippen van de stof, maken van lint, strijken en in elkaar zetten van de maskers. Leden van Lions Club Donge Vallei worden als chauffeurs ingezet, zodat het fysieke contact zo minimaal mogelijk wordt gehouden om de gezondheid van de vrijwilligers te waarborgen. Ook aan de oproep voor het verzamelen van katoenen lakens, biaisband en garen is massaal gehoor gegeven.

Omdat het initiatief inmiddels tot een enorme operatie is uitgegroeid is de organisatie blij te melden dat, vanaf 25 maart, De Viersprong en de Salamander, beide in Dongen, als inzamel- en uitgifte punt willen dienen. Voorlopig nog 1 uur per dag van 17:00 – 18:00. Daarbij is het natuurlijk, in lijn met de voorschriften, wel de bedoeling om ten minste 1,5 meter afstand van elkaar houden!

Enkele andere aandachtspunten:

  • Bij milde verkoudheidsklachten, blijf alstublieft thuis.
  • Probeer zo snel mogelijk spullen af te geven of op te halen en gelijk weer weg te gaan.
  • Zoals iedereen weet is er een samenscholingsverbod ingesteld.
  • Voor hen, die niet in staat zijn te komen naar een van de inzamel- of uitgifte punten zullen de chauffeurs nog steeds routes rijden.

Inmiddels zijn ook diverse bedrijven bij dit initiatief aangehaakt. Zo zijn er onder andere: Artico, Wasserij Juliana die enorme hoeveelheden katoen levert, Eurofolie verstrekt verpakkingsmateriaal, Tuincentrum AVRI heeft personeel beschikbaar gesteld voor de vervaardiging van de mondkapjes, Stomerij Uniek, Marcol bv en anderen. Het gehele fabricageproces geschiedt volledig belangeloos.

Vandaag 25 maart zijn de eerste mondkapjes aan een Dongense huisartsenpraktijk aangeboden. Dr Loet Birker van huisartsenpraktijk Kloosterpad nam deze eerste mondkapjes in ontvangst en gaf aan ontzettend blij te zijn met dit initiatief. Dr. Birker noemde de inzet van alle vrijwilligers hartverwarmend en fantastisch om te zien hoe een dergelijk initiatief zo snel van de grond komt. Hij bedankte alle vrijwilligers voor hun bijdrage en gaf aan dat hij hoopt, dat er nog vele mondkapjes via dit initiatief gemaakt gaan worden.

In de komende weken zal de productie van de mondkapjes blijven voortgaan. Vele handen maken licht werk, dus mocht u uw steentje willen bijdragen, neem dan contact op via een persoonlijk bericht op de Facebookpagina van Michiel Leder.

In Dongen (en omgeving) doen wij dingen samen!

Reacties