Op bezoek bij je moeder……maar je kunt niet naar binnen

Foto: Bart van Kerkhof

De Coronacrisis laat haar sporen na in de hele samenleving. Alle openbare- en horecagelegenheden zijn, op last van de overheid, gesloten evenals de verpleeghuizen, zoals de Volckaert. Deze ingrijpende maatregel moet bewoners, hun naasten én zorgpersoneel beschermen tegen het coronavirus en duurt vooralsnog tot en met 6 april.

Het betekent voor bewoners van de Volckaert onder meer, dat er geen bezoek meer kan worden ontvangen van familie of kennissen. En dat zorgt weer voor ongewone situaties. Zo treffen we, buiten bij de Volckaert, Dongenaar Kees Akkermans aan. Hij heeft een tasje bij voor zijn 99-jarige moeder, die in het verzorgingstehuis woont. “Een krant,  wat chocolaatjes en de was” aldus Kees. De tas laat hij achter in de ‘sluis’ bij de ingang. “Dan bel ik naar de verpleging van de betreffende afdeling en die zorgt er dan voor dat de spulletjes bij moeder terechtkomen.”

Even later staat Kees op het grasveld voor de ingang en belt hij nog even naar zijn moeder, die op de vierde verdieping voor het raam staat. Een telefoongesprek op afstand; ze zien en horen elkaar wel maar daar blijft het dan ook bij. Kees: “Het is een onwerkelijke situatie maar toch ook wel begrijpelijk want er mogen natuurlijk geen onverantwoorde risico’s genomen worden. We moeten het nu even zo oplossen. Laten we hopen dat het niet te lang duurt. Op 24 juni wordt moeder 100 en dat wil ze natuurlijk wel graag groots vieren.”

 

 

Reacties