Kabinet vraagt Brabanders komende zeven dagen thuis te werken

Foto: Pixabay License

Het kabinet vraagt inwoners van Noord-Brabant de komende zeven dagen zo mogelijk thuis te werken. Dat moet helpen het coronavirus, dat in de provincie oprukt, tot staan te brengen.

Het is niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven, zei premier Mark Rutte na afloop van nieuw crisisberaad van de meest betrokken ministers. De scholen moeten juist zoveel mogelijk open blijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag.

Het gaat vooral om mensen die een acute luchtweginfectie krijgen. Dat betekent een plotselinge neusverkoudheid en koorts, zei hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. Mensen moeten dan thuis uitzieken. Als hun klachten ernstiger worden, moeten ze de huisarts raadplegen.

In Noord-Brabant is de situatie met de verspreiding van het coronavirus anders dan in de rest van Nederland, omdat het in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Buiten deze provincie is de besmetting van mensen in alle gevallen nog te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving zoals het gezin, zei Van Dissel.

Evenementen in de provincie kunnen mogelijk niet doorgaan. Brabantse burgemeesters buigen zich vermoedelijk morgen al over de vraag welke evenementen beter kunnen worden afgelast. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen.

Geen Handen schudden
Verder riep Rutte de Nederlanders op om  voorlopig te stoppen met handen schudden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Dat lijkt ons nu een verstandige maatregel”, aldus premier Mark Rutte maandagavond na crisisoverleg van bewindspersonen en experts op het ministerie van Justitie in Den Haag.

De premier roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande hygiëne-maatregelen te houden. Daarnaast moeten mensen geen handen meer schudden. “Dit gaat echt nog wel enige tijd duren”, aldus Rutte op een persconferentie na het overleg. “Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is.”

Reacties