Gratis compost als beloning voor scheiden gft- en groenafval

Foto: Pixabay License

Inwoners van de gemeente Dongen kunnen op 28 maart 2020 gratis compost ophalen bij Milieustraat De Coolhof. Met deze actie bedankt de gemeente haar inwoners voor het sorteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

De resten van dit afval zijn een grondstof voor compost. Er is maximaal 1 kubieke meter compost per persoon beschikbaar. Bezoekers moeten zelf zorgen voor een geschikte verpakking, een schep en vervoer. Er geldt ‘zolang de voorraad strekt’. Milieustraat de Coolhof is op 28 maart open van 9.00 tot 16.00 uur.

Bodemverbeteraar
Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke wijze. En het verbetert de waterhuishouding. In regenachtige periodes wordt het water beter afgevoerd en bij droogte wordt meer vocht vastgehouden in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten.

Composteren is goed voor het milieu doordat er allerlei vormen van duurzame energie uit te halen zijn zoals gas, elektriciteit en brandstof voor auto’s. Bovendien zorgt compost voor CO2 in de bodem wat helpt tegen de opwarming van de aarde. Composteren bespaart ook geld omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is. Het is meer dan de helft goedkoper dan het verbranden van restafval. Het is belangrijk om GFT goed te sorteren.

Reacties