Eerste Nederlandse geval coronavirus in Tilburg

Foto: Pixabay License

In het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ligt een man die is besmet met het nieuwe coronavirus. De patiënt ligt op een geïsoleerde afdeling. Dat meldden gezondheidsinstituut RIVM en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) donderdagavond. Het is de eerste keer dat in Nederland een besmettingsgeval is vastgesteld.

De besmette man is volgens het RIVM kort geleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. In Italië zijn zeker 650 besmettingen gemeld en zeventien patiënten zijn overleden. Volgens het Babants Dagblad komt de man (56) uit Loon op Zand. De besmetting werd vastgesteld door onderzoek in het laboratorium van het ziekenhuis. De GGD zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest. Zo wordt onder meer onderzocht of hij carnaval heeft gevierd. De kans dat hij andere mensen heeft besmet, kan dan een stuk groter zijn.

“Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.”

Medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn donderdagavond bij elkaar geroepen. Daarbij is ook de GGD betrokken, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. “We hebben ons net als alle ziekenhuizen voorbereid op de mogelijke opvang van de eerste patiënt. Vandaag is de eerste patiënt hier positief getest. De hele wereld komt nu op ons af. Eerst gaan we intern patiënten en medewerkers informeren.” Het ziekenhuis kan “in het kader van de privacy” niets zeggen over de patiënt. “Hij wordt in isolatie verpleegd”, aldus de woordvoerder.

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings heeft er alle vertrouwen in dat de patiënt bij wie het coronavirus is vastgesteld goed wordt verzorgd door het ziekenhuispersoneel en de GGD.“Eerst en vooral gaan onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie”, aldus Weterings. “We houden een vinger aan de pols en wegen van moment tot moment wat te doen.”

Premier Rutte
In een eerste reactie op Twitter zegt premier Mark Rutte: “het is van belang adviezen van deskundigen over het coronavirus te blijven opvolgen nu in Nederland het eerste besmettingsgeval is geconstateerd. Hij zegt in nauw contact te staan met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, “onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden.”

Rutte wenst “de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe.” De premier uit grote waardering voor “de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is. Het is van belang dat we hun adviezen blijven volgen.”

Reacties