Villa Pinedo biedt kinderen van gescheiden ouders een platform

Foto:

Thijs Krol (24) is vrijwilliger bij Villa Pinedo. Villa Pinedo biedt een platform aan kinderen van gescheiden ouders. De kinderen kunnen met allerlei vragen over de scheiding van hun ouders terecht bij Villa Pinedo. Thijs Krol is ervaringsdeskundige. Na een gesprek met een kennis, meldde hij zich aan als buddy.

Villa Pinedo werd opgericht door Marsha Pinedo. Op de website van Villa Pinedo zegt zij: ‘Graag deel ik mijn droom met je. De droom waarin kinderen zo lang mogelijk kind kunnen zijn. Waarin ze zo min mogelijk last hebben van de scheiding van hun ouders. Waarin alle ouders na de scheiding respectvol met elkaar omgaan. Een droom waarin kinderen zien dat ouders -ook na een breuk- met elkaar verbonden kunnen blijven, al zijn ze los van elkaar. Maar boven alles een droom waarin écht naar kinderen geluisterd wordt…..’

Thijs werkt, via een onlineprogramma en via telefoongesprekken, als buddy voor kinderen die jonger zijn dan 21 jaar. De reden? “Vroeger had je dit soort organisaties niet. Toen moest je dingen zelf oplossen. Daarom ben ik buddy geworden. Ik ben er alleen doorheen gekomen, daarom kan ik de kinderen helpen. En dat maakt het verschil en het werpt vruchten af.”

Veilige haven
Met zijn verhaal wil Thijs Krol aandacht vragen voor Villa Pinedo, een landelijk werkende organisatie. “Ik hoorde over Villa Pinedo tijdens de Zomerspelen. Er was iemand, die werkt met kinderen en die mij vertelde over de problemen die kinderen van gescheiden ouders tegenkomen. Dat kwam mij bekend voor. Ik heb mij ingeschreven en verschillende cursussen gevolgd.” Thijs deelt zijn verhalen met andere buddy’s, zodat zij zich breed in kunnen zetten voor kinderen met hulpvragen.

De kinderen die via Villa Pinedo hulp zoeken, kunnen via, app die lijkt op de ‘What’s app’ vragen stellen aan de buddy aan wie zij gekoppeld zijn. “De kinderen hebben een lijst ingevuld met dingen die zij vroeger hebben meegemaakt. Aan de hand van die lijst kun je gericht helpen.”

Thijs is nu ongeveer één jaar bezig als vrijwilliger voor Villa Pinedo. “Ik ben buddy voor vijf kinderen. Ik heb een aantal kinderen al zo goed geholpen, dat zij gestopt zijn. Met twee kinderen heb ik een aantal keren per maand contact. Soms gebeurt het dat wij dagelijks contact hebben. Het gaat dan niet alleen over serieuze zaken. Je bouwt een vriendschap op en je creëert een veilige haven voor deze kinderen.”

Eigen ervaring
In zijn verhaal benadrukt Thijs dat het prettig is om uit eigen ervaring te kunnen putten. “Kinderen vertellen bijvoorbeeld dat zij niet naar hun vader toe willen, omdat die rotpraatjes vertelt over hun moeder. Dat zijn situaties die je zelf hebt meegemaakt. Daar kun je mee helpen, je kunt tips maken, afspraken maken. Eén kind wil nu afspreken met zijn vader. Door met de kinderen te praten, kun je laten weten dat je trots op hen bent. Zij voelen zich dan beter.”

Ondanks een drukke baan, maakt Thijs graag tijd voor Villa Pinedo. “Je maakt er tijd voor, omdat je wilt dat die kinderen het beter hebben dan jij zelf. En het geeft veel voldoening.” Scheiden is een groeiend probleem, vertelt Thijs. “Ouders gaan snel uit elkaar en zij maken veel fouten.”

Prachtige organisatie
Villa Pinedo is een prachtige organisatie, vindt Thijs, het is een mooi hulpmiddel voor kinderen die problemen hebben met de scheiding van hun ouders. “Ik heb er geen spijt van dat ik mij heb aangemeld. Ik praat met de jongens en meisjes en ik weet dat ik ze kan helpen.” Dat praten gebeurt trouwens alleen maar via de telefoon of via de speciale app. “Je mag elkaar niet persoonlijk zien, je hebt belmomenten, geen ontmoetingen, je vertelt geen achternamen, je weet geen woonplaats.”

Voor de buddy’s is 24/7 hulp beschikbaar, als dat nodig is. “Je kunt Villa Pinedo altijd contacteren met vragen waar je geen antwoord op weet. Er zitten professioneel opgeleide mensen voor dit soort situaties. Je staat er nooit alleen voor.” Bovendien kunnen de buddy’s ervaringen met elkaar delen via een groeps-app. Thijs vraagt aandacht voor Villa Pinedo en doet een oproep om je aan te melden als vrijwilliger. “Je maakt veel mee en je krijgt een andere kijk op dingen.”

Voor meer informatie: www.villapinedo.nl.

Reacties