Lagerhuisdebatteam Cambreur College maakt verwachtingen meer dan waar

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Ga er maar aan staan, als opvolgers van Nederlands kampioenen Lagerhuisdebat 2019 de verbale arena ingaan voor een groot publiek met als tegenstanders leden van de gemeenteraad van Dongen!

Toch deed de nieuwe lichting Lagerhuisdebaters van het Cambreur College het uitstekend maandagavond in de hal van het gemeentehuis. Na een masterclass van Dā€™66 statenlid Arend Meijer, die zich een bevlogen gastspreker toonde, gingen de leerlingen van het Cambreur het debat aan met de leden van de gemeenteraad.

De stelling ‘Jongeren die drugs gebruiken zijn asociaal bezig’ kwam meteen heel dicht bij de leefwereld van de jongeren. Het echte vuurwerk kwam bij de tweede stelling, ‘Jongeren moeten op hun 16de kunnen stemmen voor gemeenteraad en Provinciale Staten.’ Iedereen die onze Cambreurianen deze avond aan het werk zag kan niet anders dan het eens zijn met deze stelling. De derde stelling, ‘Euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar moet mogelijk worden,’ zorgde voor een indrukwekkend debat dat echt ergens over ging. Eens te meer werd duidelijk dat toonzetting bij een debat enorm belangrijk is.

De avond werd afgesloten met een spetterend ā€œ2 tegen 1 debat,ā€ waarbij Perry Wens het namens de gemeenteraad opnam tegen Anniko en Maartje. Het teamwork van de dames werd geroemd, terwijl ze ook inhoudelijk goed partij boden aan de uitstekende debater van de Dongense VVD.

Het lijkt wel alsof het Cambreur Lagerhuisdebatteam ieder jaar sterker en sterker wordt. Met de uitstekende adviezen van de jury, die naast Arend Meijer bestond uit wethouder onderwijs Eline van Boxtel en burgemeester Marina Starmans, gaan de leerlingen deze week en volgende week aan de slag, zodat ze komende week op het Provinciehuis in Den Bosch de Nederlandse titel van hun voorgangers met verve kunnen verdedigen.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

 

Reacties