Het Sauwelweekend komt er aan deel 2

Foto: PaparAdzie

Op een donkere december avond, op de verjaardag van Sinterklaas zijn de Sauwelaars bijeen. Bij de gewone mensen is de spanning na het heerlijk avondje wel weg. Niet bij de Sauwelaars. Zij hebben deze avond de loting om te bepalen in welke volgorde zij mogen sauwelen op de sauwel avonden. Om de intense spanning wat te doorbreken zijn de Sauwelaars geïnterviewd. En u als lezer heeft met de uitwerking van het interview een mooie opmaat naar het sauwel weekend.

Hier volgt het tweede en laatste deel waar de Sauwelaars zich voorstellen:

Bart van Kerkhof heeft dit jaar een Carnavalesk Jubileum. Hij gaat voor de 11e keer in de ton. Bart heeft daar wel wat jaren voor nodig gehad. Hij stond voor het eerst in 1993 in de ton. Hij won dat jaar alles wat er te winnen viel. De publieksprijs, er was toen nog maar één avond sauwelen, en hij werd oppersauwelaar. Bart komt uit de familie Hoevenaars en dat zegt voor sommigen al genoeg. Daar wordt humor en lachen met de paplepel ingebracht.  Bart vindt humor  heel belangrijk, er moet iedere dag gelachen worden. En sauwelen hoort daar bij. Vanuit de hofkapel maakte Bart sauwelavonden mee en hij dacht, dat kan ik ook wel. “Ik begon en won meteen. Daarna heb je het virus wel te pakken.” Dit jaar gaat Bart als Aartje. Een schooljongen maar wel met de leeftijd van Bart.

Hij gaat niet voor de prijzen maar vindt de publieksprijs wel erg mooi. Bart zijn geheim zit er in dat het lijkt dat het vanzelf gaat. “Maar het is hard werken voor een sauwelaar om het zo te krijgen. Elke zin wordt omgedraaid tot het de zin is die het moet zijn. Dat brengt het beste resultaat. Perfectionistisch zijn helpt maar je maakt het je zelf wel moeilijk.” De snelheid van vertellen bepaalt hoeveel je kan vertellen. Bart zijn sauwel bestaat uit ongeveer 2000 woorden. Vorig jaar had hij er wel 3000 die hij eigenlijk allemaal wel leuk vond. Het was moeilijk om te schrappen. Bij de 2400 woorden besloot Bart toch maar om het daarop te houden. “Dan maar een stukje door sauwelen na de rooie lamp. Die leuke grappen kan je het publiek toch niet onthouden?” Als er geen jury of wedstrijd zou zijn dan zou Bart zeker ook mee doen. Al denkt Bart wel dat het voor het publiek spannender is met wedstrijdelement. Volgens Bart is het sauwelen in Dongen van prima niveau. De helft van de Dongense sauwelaars kan volgens hem zo mee doen bij de Brabantse Kampioenschappen.

Ilona Panis gaat voor de 4e keer sauwelen. Eerst 3 keer achter elkaar maar vorig jaar heeft ze overgeslagen. Ze is ziek van de zenuwen voor het sauwelen maar vorig jaar als publiek in de zaal vond ze nog erger. Ilona had al jaren het idee om mee te doen. Ze was steeds te laat met opgeven. Tot de commissie belde. Je bent toch al een paar jaar te laat met opgeven. Volgende week is het vergadering. Doe je mee? “Toen het gesprek was afgelopen had ik me opgegeven en deed ik mee” aldus Ilona, die komt als Toos de Rees doos. Ze heeft een prijs gewonnen en gaat zelf de baan op. Of ze de finish gaat halen, daar hoopt ze op. Ilona ziet haar kracht in het strak blijven kijken. “Ik lach zelf niet om mijn eigen stomme dingen. Dat werkt lekker bij het publiek. Over Dongen sauwelen is best moeilijk. Als er iets gebeurt dan moet dat in de sauwel periode vallen. Oud nieuws werkt niet. En het moet ook nog in je verhaal passen.” Het wedstrijd gebeuren van het sauwelen is voor Ilona niet zo belangrijk. Al vind ze de publieksprijs winnen of oppersauwelaar worden, stiekem ook wel leuk.

Tom Mijnders denkt dat hij de ton in gaat als marktkoopman. Zijn typetje staat pas in de grondverf en kan zomaar een andere kleur worden. Tom doet voor de 17e keer mee en dat doet hij vooral voor de uitdaging. Hij begon met sauwelen omdat mensen allemaal tegen hem zeiden: “dat is iets voor jou, daar moet je aan mee doen”. Tom werd in dat jaar in april vrijgezel
In de vakantie van dat jaar besloot Tom om mee te doen. “Dan moet je jezelf ook een keer aanmelden. Er stond in het weekblad dat dat kon bij André Vonk aan huis. Ik ben daar naar toe gegaan. Die dag bleek de 11e van de 11e te zijn. Maar André was thuis. Toch was er een probleem. Er waren al genoeg sauwelaars. Toch mocht ik nog, na een hoop vergaderen, als negende mee doen. Misschien had ik anders wel nooit sauwelaar geworden”

“Ik heb mijn uiterlijk wel mee”, denkt Tom. “Verder is de timing vrij goed”. Een week voor het sauwelen kijkt Tom naar een one-man show van Toon Hermans om het timing gevoel weer een beetje te krijgen. De zaal aan de gang krijgen, dat is het moeilijkste. Het is leuk om wat Dongense dingen in de sauwel te verwerken. Het is niet makkelijk. Soms zijn het in Dongen wat saaie jaren. Gezien het verleden is Tom wel een echte kanshebber. “Maar”, zegt Tom, “er staan wel een aantal kanonnen in de ton. Als het maar gezellig wordt.”

Jelger Elzinga is de jongste Sauwelaar en doet voor de eerste keer mee. Jelger was te laat met het aanmelden om mee te mogen doen met het sauwelen. Er kwam een plaatsje vrij en Jelger is alsnog toegelaten om mee te doen. Dat was bij Tom Mijnders ongeveer ook zo gegaan. Dat belooft wat! De echte sauwelkenner kent Jelger misschien nog wel als jeugdsauwelaar. Hij heeft twee keer mee gedaan. De eerste keer als Dirk dirigent, en de tweede keer als Piet pizzakoerier. In die tijd riep Jelger al dat hij ook eens mee wilde doen met ‘de grote mensen sauwel’. Dit jaar kwam dat op zijn pad, en hij heeft die kans aangepakt. In zijn eerste ‘Grote mensen sauwel’ komt Jelger als ‘Stan Pot, Elfsterrenchef’. “Omdat ik mensen smakelijk om me zal laten lachen”, vertelt Jelger. Over winnen, wat voor prijs dan ook, daar had Jelger nog niet over na gedacht. Als er maar iemand lacht, dan is hij al tevreden. One liners en woordgrappen. Daar zal Jelger het vooral van moeten hebben. Zijn Sauwel vult Jelger met wat hier en daar dagelijks zo op borrelt. Dat probeert hij dan te verwerken. Als het echt leuk is laat hij het staan en zo groeit er een sauwel. Jelger stelt dat het sauwelen in Dongen een stuk beter kan. Als voorbeeld geeft hij een ton met koelkast of thuisbioscoop. Dat helpt je door de 11 minuten heen.

Tot slot willen de sauwelaars de volgende personen nomineren om ook eens te gaan sauwelen:
Jan van Dongen, die zou Bart wel eens vanuit de ton willen horen.
De jongere broer van Ilona. Die woont sinds kort in Dongen. Hij roept altijd dat hij het wel wil.
Rick van de Veeken, Want die kan het!
Jan Kennekes terug in de ton. Dat brengt wat meer politiek in de avond.
Goosens uit Limburg. Hij is heel goed. Maar dat is in het Limburgs.
De neef van Stan Pot: Aard Appel.

Het sauwelweekend wordt gehouden in de Cammeleur van donderdag 30 januari t/m zondag 2 februari. Er zijn nog kaarten te koop aan de deur voor donderdag- en vrijdagavond. Zaterdag is geheel uitverkocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen