Gastles solliciteren voor leerlingen Cambreur College

Foto:

Het Cambreur College ontvangt regelmatig gastdocenten. Op donderdag 23 januari verzorgde Arjan Heijdens, beleidsadviseur Personeelszaken, lessen over solliciteren voor leerlingen van Mavo 3.

Op verzoek van het Cambreur College geven medewerkers en leden van het college van burgemeester en wethouders regelmatig een gastles. Docente Nederlands Marcella Kant nodigde Arjan Heijdens uit om de leerlingen tips te geven hoe je een goede en originele brief kunt schrijven die (hopelijk) leidt tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Tijdens de volgende lessen Nederlands oefenen de leerlingen om dit goed onder de knie te krijgen.

Op gesprek
Een goede brief is het halve werk, aldus Arjan. “Als je daarna wordt uitgenodigd voor een gesprek, dan is het belangrijk dat je ook een goede eerste indruk maakt. Je gesprek begint al zodra je je fiets parkeert. Zorg dat je goed bent voorbereid en denk na over de vragen die je kunt verwachten. Wat zijn je sterke punten, wees niet te bescheiden, noem gerust waar je goed in bent. Misschien vraagt een werkgever ook naar je zwakke punten, wat zeg je dan? Denk ook daar over na. Zelf vraag ik graag naar hobby’s, want op die manier kun je een sollicitant beter leren kennen. En: begin een gesprek met een stevige handdruk en kijk de persoon tegenover je aan.”

Jong geleerd
Enkele leerlingen vertelden al een bijbaantje te hebben, bijvoorbeeld als vakkenvuller bij de supermarkt of bij de Efteling. Zelf zakgeld verdienen blijkt een belangrijke stimulans. Arjan gaf aan dat een bijbaantje ook belangrijk is om te leren samenwerken, verantwoordelijkheid te dragen en je eigen sterke en minder sterke kanten te leren kennen. “Daarmee doe je ervaringen op voor je latere werkzame leven.”

Jeugd en Politiek
De gastlessen maken deel uit van het Programma Jeugd en Politiek. Dit programma is erop gericht om jongeren in de leeftijd van 11 tot 18 jaar kennis te laten maken met de politiek en de activiteiten op het gemeentehuis. De goede samenwerking tussen het Cambreur College en het gemeentehuis zorgt over en weer voor inspirerende leermomenten.

Reacties