Leerlingen Cambreur College in debat met raad en college

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Op maandagavond 27 januari 2020 gaan leerlingen van het Cambreur College in debat met leden van de Dongense gemeenteraad en het college. De jongeren zijn 4e en 5e jaars leerlingen Havo en VWO. Het debat heeft plaats in de hal van het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. Publiek is van harte welkom!

Debat
Dit debat wordt georganiseerd als onderdeel van het Programma Jeugd en Politiek. Het Lagerhuis Debat Team van het Cambreur College doet op 7 februari 2020 mee aan de provinciale voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op het Provinciehuis in Den Bosch. De gemeente Dongen heeft het team uitgenodigd voor een uitdagend debat met raadsleden en wethouders als generale repetitie voor deze wedstrijd.

Het debatteam heeft zich al meermaals geplaatst voor de landelijke finales en op 2 juni 2019 bracht het debatteam het zelfs tot de TV finale en mochten de debaters van het Cambreur College het opnemen tegen de beste debaters van de finale debatclubs. Deze prestatie hoopt het debatteam opnieuw te evenaren.

Stellingen
Er wordt gedebatteerd over 3 stellingen. Per stelling nemen 10 leerlingen plaats tegenover 10 raadsleden (c.q. steunfractie- c.q. collegeleden). Na elke stelling neemt een nieuwe groep leerlingen en raadsleden (c.q. steunfractie- c.q. collegeleden) plaats. Er zijn verschillende vormen in het debat, een debat met vrije rollen, of juist niet. Tijdens dit debat zal de gespreksleider bij elke stelling aangeven welke groep ‘voor’ en welke groep ‘tegen’ is.

De leerlingen hebben onderstaande stellingen voorbereid. Dit zijn dezelfde stellingen als die de leerlingen oefenen voor de wedstrijd op het Provinciehuis. Na elke stelling volgt een korte reflectie door de jury en de gespreksleider.

1. Jongeren die drugs gebruiken zijn asociaal bezig
2. Jongeren moeten op hun 16e kunnen stemmen voor de gemeenteraad en Provinciale Staten
3. Euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar moet mogelijk worden

Jury en gespreksleider
De jury bestaat uit burgemeester Marina Starmans, wethouder Eline van Boxtel en statenlid Arend Meijer (D66). De gespreksleider tijdens de avond is Mark van Rijen, team communicatie van de gemeente Dongen.

Masterclass debatteren
Voorafgaand aan het debat geeft de heer Arend Meijer, statenlid D66, een masterclass debatteren aan de leerlingen. U bent van harte welkom om ook deze masterclass bij te wonen. Arend Meijer is sinds maart 2015 lid van Provinciale Staten voor D66 en hij heeft in zijn portefeuille bestuurlijke vernieuwing, landbouw, mobiliteit en energie. De Provinciale Statenverkiezingen vinden eenmaal in de vier jaar plaats. De volgende verkiezingen voor de provinciale staten worden gehouden op 20 maart 2019.

Reacties