Schaatsen tot het niet meer nodig is.

Foto:

Op 21 januari 2020 gaat Anco Geppaart deelnemen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Hij gaat 200 km schaatsen voor de stichting Skate4AIR die geld inzamelt voor onderzoek naar medicijnen om mensen met CF (taaislijmziekte) een beter leven te geven.

Anco is geboren en getogen in Terheijden en heeft leren schaatsen op de ijsbaan bij de molen. Als klein manneke probeerde hij altijd al rondjes aan te haken bij de ‘snelle’ mannen. “Ik heb in 1985, 1986 en 1997 de echte Elfstedentocht gevolgd op TV, een mooi evenement dat tot de verbeelding spreekt”.

Inmiddels schaatst hij al een aantal jaren op de ijsbaan in Breda en Tilburg en is nu toe aan de volgende uitdaging, deelnemen aan de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. “Ik heb altijd gezegd, als ik deel ga nemen aan deze tocht dan wil ik het koppelen aan een goed doel. Het goede doel was voor mij al snel bekend, Skate4AIR. Al jaren zie ik schaatsers rondjes rijden met de opvallende zwart met gele pakken. De dochter van vrienden van mij heeft CF, ik hoefde dus niet lang na te denken welk goed doel ik wilde koppelen aan mijn uitdaging.”

Skate4AIR is een stichting die door middel van schaatsevenementen geld inzamelt om patiënten met CF (taaislijmziekte) een beter leven te geven. CF is een erfelijke en ongeneeslijke ziekte. Als je CF hebt, dan is het slijm door het hele lichaam heen te taai. Hierdoor werken diverse organen zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed en wordt de functie van deze organen steeds slechter. Het aantal patiënten is Nederland is ongeveer 1500 en helaas is er nog geen medicijn voor deze ziekte. De levensverwachting voor CF patiënten is 40 jaar. Elk jaar zet Skate4AIR zich in om geld op te halen voor onderzoek naar taaislijmziekte. De 10e editie van Skate4AIR draagt bij aan de verdubbeling van onderzoeksnelheid.

De snelheid waarmee nieuwe medicatie ontwikkeld wordt, is sterk afhankelijk van de snelheid waarmee onderzoek gedaan wordt. Daarom schaatsen we dit jaar voor een gespecialiseerde microscoop, die de snelheid van onderzoek verdubbelt. De microscoop wordt bij de al aanwezige microscoop geplaatst in het laboratorium van het UMC Utrecht.

Voor de microscoop is een investering nodig van 350.000 euro. Een fors bedrag, dat zich terugbetaalt in een snellere doorbraak in onderzoek naar een medicijn voor iedereen met taaislijmziekte. Er is al een behoorlijk bedrag opgehaald maar doneren aan deze actie kan nog steeds via de website www.skate4AIR.nl/actie/anco-geppaart. Alle kleine beetjes tellen en we schaatsen tot het niet meer nodig is.

Reacties