Naar de Noordkaap voor het goede doel

Foto:

Op 11 januari vertrekken Bert de Langen, in Dongen vooral bekend als eigenaar van Automobielbedrijf Stoomberg, en zijn broer Frank voor een stevige winterse uitdaging: de Arctic Challenge. dongen.nieuws.nl sprak met hen.

“Ik kwam begin dit jaar in aanraking met deze Challenge” begint Bert ”het sprak me meteen aan en ik heb mijn broer benaderd met de vraag of ie het leuk zou vinden om dit samen te gaan doen. Hij zag het meteen helemaal zitten.” “Ja, ik vind dit een geweldige uitdaging” vult Frank aan ”we zijn er ons meteen in gaan verdiepen en we besloten al snel dat we ervoor zouden gaan.”

The Arctic Challenge is een toertocht voor personenauto’s door Scandinavië, waarbij de unieke rijbeleving van de deelnemers op de eerste plaats komt. Daarnaast is het een mooie test voor de deelnemende duo’s en voor de voertuigen om te zien hoe er omgegaan wordt met vermoeidheid, tegenslag en kameraadschap. En dat onder arctische omstandigheden die je in Nederland niet gauw zult mee maken.

Geplaatst door Team Stoomberg – Arctic Challenge op Dinsdag 10 december 2019

Bestemming van deze Arctic Challenge is de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Een retourtrip van ruim 7.000 kilometer, die 9 dagen afgelegd moet worden. De twee hebben er duidelijk zin in, maar nog belangrijker vinden zij dat ze met deze prestatie fondsen willen binnenhalen voor het goede doel wat zij aan hun rit gekoppeld hebben.
“We hebben gekozen voor Wensambulance Brabant” vertelt Bert. “Ik ben al een paar keer in aanraking gekomen met het bijzondere werk van deze groep vrijwilligers, die ervoor zorgt, dat terminaal zieke maensen nog één keer naar hun favoriete plek kunnen gaan. Nog een laatste maal het ouderlijk huis zien, naar familie toe of een dagje naar het strand. Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben, is dat echt niet altijd vanzelfsprekend. WensAmbulance Brabant maakt dit mogelijk met professionele vrijwilligers.” Team 3 Stoomberg heeft op www.geef.nl een eigen pagina aangemaakt waarop giften voor wensambulance Brabant kunnen worden gedoneerd.

Via een eigen facebookpagina proberen Bert en Frank de achterban zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen voor en tijdens de trip. De Arctic Challenge zelf zal best het een en ander vergen van de beide heren. “De organisatie geeft ons per dag de coördinaten van de eindbestemming van die dag en de bedoeling is dat we de kortste route in de juiste tijd afleggen. Het hoeft dus niet per se de snelste tijd te zijn, het is immers wel de bedoeling dat de deelnemers zich gewoon aan de maximum snelheden houden” aldus Frank de Langen. “Als je ergens te vroeg aankomt kan het best zijn dat je strafpunten krijgt” vervolgt Bert. “En we weten ook niet van tevoren met welk navigatiesysteem de organisatie werkt. We hebben er dan ook drie bij ons. Verder is onze auto natuurlijk vierwielaangedreven, hebben we beugels gemonteerd ter bescherming van de auto en bijvoorbeeld ook een 220V aansluiting voor de voeding van onze laptop. Het kan onderweg tot – 40 graden worden en we proberen overal goed op voorbereid te zijn, zowel voor wat betreft de auto als de bescherming van ons zelf.”

In totaal rijden er 18 teams van 2 personen deze editie van de Arctic Challenge. De organisatie zorgt voor de overnachtingsplaatsen en de maaltijden aldaar. Bert en Frank zijn goed voorbereid. Frank vertelt: “we nemen natuurlijk proviand mee voor tijdens de lange ritten en hebben ook tips gehad van ervaringsdeskundige Wim Luijbregts. Het feit dat we beiden een goede kijk hebben op de technische kant van auto’s is natuurlijk ook gunstig.”

”Er zit in de negen dagen één rustdag “ gaat Bert verder. “Dat betekent wel dat er lange etappes tussen zitten. De eerste is traditioneel de langste. Deze kan wel meer dan 2.000 km zijn waar we misschien wel zo’n 30 uur over doen. En daarna worden de omstandigheden steeds extremer met bijvoorbeeld sneeuw en ijs. Het zullen bijzondere dagen worden.”

Help de WensAmbulance Brabant

Geplaatst door Team Stoomberg – Arctic Challenge op Maandag 16 december 2019

Het duo vertrekt op zaterdag 11 januari vanaf vliegveld Twente om daar zondag 19 januari weer terug te keren. “We horen daar ook wie de Challenge gewonnen heeft. Het gaat puur om de eer, er is verder geen geldprijs aan gekoppeld. Als er bijvoorbeeld een ander team met pech staat ben je ook verplicht om ze te helpen. De organisatie houdt dan rekening met de tijd die je verliest maar voor ons is winnen niet het allerbelangrijkste. Natuurlijk gaan we ons uiterste best doen om goed te scoren maar het gaat ons zeker ook om de mooie plekjes waar we langs komen, de sneeuw, het rijden in het donker, de elanden op de route en dat soort zaken. Daarnaast vinden we deze uitdaging geslaagd als we een mooi bedrag kunnen doneren aan ons goede doel Wensambulance Brabant.”

RTL7 besteedt gedurende de rally diverse malen aandacht aan de Arctic Challenge. Presentator is de bekende voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis

Reacties