Opbouw van DongenIce van start, opening op vrijdag 13 december

Foto: Archief DongenIce - Sutedj(o) Fotografie

Op het Wilhelminaplein is maandag 2 december gestart met de opbouw DongenIce. Er is veel werk te verzetten om het voor alle bezoekers weer mogelijk te maken om deze winterperiode te genieten van de 13e editie van DongenIce.

Afgelopen zondag zijn piketpaaltjes uitgezet. Iedereen was benieuwd of de tent wel zou passen, maar we hebben altijd overleg gehad met de gemeente. Al waren er ook voor ons nog wel wat verrassingen zoals de paden maar ook het meubilair. Maar alles past. Maandag is de tent opbouw begonnen. Drie dagen zijn nodig om die op te zetten. Op donderdag kan de vrijwillige bouwploeg echt aan de slag om de tent af te maken, in te richten en wanden te zetten. Elektriciteit aanleggen, water, de horeca opbouwen met de keuken en de barren en het kantoor. Vrijdag komt de Jumbo Roetsjbaan en de ijsbaan. Zondag wordt de vloerbedekking gelegd.

Rian Zwekars is als bestuurslid verantwoordelijk voor de techniek en daarmee ook de opbouw. Hij doet dit zeker niet alleen; de bouwploeg bestaat uit dik 20 man om deze klus samen te klaren. “We zijn 1 volle week bezig met de opbouw, maar ik ben al maanden met de voorbereidingen bezig”, aldus Rian. Hierbij moet je denken aan afspraken maken van leveranciers, het definitief maken van de planning en de communicatie met het hele team. Zelf is hij al 13 jaar betrokken bij DongenIce, eerst nog kleinschalig, maar nu is het een hele operatie geworden, met veel uitdaging. Hoewel Rian zich niet gek laat maken. “Het komt allemaal goed”, is zijn veel uitgesproken reactie als er zorgen zijn van de betrokkenen om hem heen.

Dat het goed komt, is dankzij de hele bouwploeg, waarbij het team goed op elkaar ingespeeld is. Het is een vaste kern en dan komen er elk jaar weer nieuwe vrijwilligers binnenlopen. Het is een mix van jongere en oudere bouwers met verschillende disciplines.

Zo nemen ‘jonkies’ Maik Willemse en Jordi de Jong vrij voor de bouw van DongenIce. Jordi is met zijn 25 jaar verantwoordelijk voor de opbouw, de aansturing van de bouwploeg en de communicatie met de leveranciers die materialen komen brengen. Van de hekken tot de biertank. Ondanks dat hij nog jong is, is hij al jaren vrijwilliger bij DongenIce. Zo ook Maik die zorgt dat alle materialen uit de hal van DongenIce (aan de Kanaalstraat) gecoördineerd naar het Wilhelminaplein worden getransporteerd. Al met al een hele operatie die ondersteund wordt door vrijwilligers die precies weten waar alles staat in de hal. “Hoe groter, hoe beter, dat is de uitdaging om de klus te klaren”, aldus Maik.

Komende dinsdag is weer een mooi moment, want dan gaat het water op de baan en gaat de vriesknop (een ‘chiller’) om. Ook hier is een strakke planning van belang. Maar de ervaring leert dat het elk jaar weer goed komt. Volgende week woensdag kan de decoratie starten en dan is alles klaar voor de opening op vrijdag 13 december.

Om 17.00 uur is de start voor sponsoren en genodigden en om 19.00 uur is iedereen welkom. Met een spectaculaire openingsact van Gotcha, waarna feestband BAM zorgt voor de muzikale omlijsting. Zaterdag 14 december is het eerste besloten feest, de NILO’s All Stars Party, met de all stars Corry Konings en Anita en Esther van de Dolly Dots. Hiervoor zijn nog kaarten à 15,- verkrijgbaar via www.DongenIce.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen