Expositie ‘Schilders van nu’ in De Cammeleur

Foto:

In De Cammeleur  is vanaf heden tot 21 januari 2020 de expositie ‘Schilders van nu’ te zien.

Aanleiding is de tentoonstelling ‘De Heks van Dongen’ (momenteel te zien in Stedelijke Museum in Breda). In De Cammeleur is momenteel een nieuwe expositie: ‘Schilders van nu’. Hiermee laten kunstenaars Jelle Jouwsma, Henriette Stams en Mariet Moelands zien dat Dongen ook nu nog altijd een dorp is waar kunstenaars graag werken.

Nostalgie en nationalisme
In de 19e eeuw trokken veel kunstenaars, o.a. Jozef Israëls, Max Liebermann en Allebé naar Dongen. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vonden ze traditionele boerderijen en hun bewoners. De kunstenaars werden gedreven door nostalgie en nationalisme, ze verlangden terug naar de Gouden Eeuw. Voor hen was de reis naar het ‘Oude Holland’ de tijd naar hun illustere voorgangers.

‘Schilders van Nu’
De tentoonstelling ‘Schilders van Nu’ in De Cammeleur is ingericht met werken van Jelle Jouwsma, Henriette Stams en Mariet Moelands. De werken zijn te zien op de begane grond, in de Inspiratiekamer (1e etage) en aan de muren van de gang op de 2e etage.

Jelle Jouwsma
Jelle was in 2008 mede-organisator van de expositie in het toenmalige Dongha Museum over de kunstenaars van de Amsterdamse en Haagse school, welke Dongen hadden bezocht vanwege haar schilderachtige en onbedorven karakter. Geïnspireerd door de olieverfschetsen van Willem Roelof is hij in Dongen zijn eigen woon – en leefomgeving af gaan struinen op zoek naar vergelijkbare schildermotieven. Opvallend waren de nieuwe duinen van Dongen, voorheen een stuifduinen landschap, overal om hem heen van de Uiterste Stuiver tot aan de Beljaart. In de geest van de ‘Schilders van Dongen’ legde hij de nieuwe duinen vast in meerdere olieverfschilderijen, maar dan in het hier en nu. Er zijn nog maar weinig locaties die herinneren aan de tijd van ca. 130 jaar geleden. Hij noteerde zijn indrukken van Dongen in snelle olieverfschilderijen. In Dongen zelf, de Rekken langs het Wilhelminakanaal, de polders van Oosteind en ’s Gravenmoer tot aan de Overdiepse Polders en de Biesboschpolders. Naast deze schetsen maakte hij ook grotere schilderijen in dezelfde geest, een momentopname. Volgende week of volgend jaar ziet dezelfde locatie er totaal anders uit.

Henriette Stams
Haar belangstelling voor kunst was al op jonge leeftijd aanwezig. Ze volgde cursussen bij verschillende kunstenaars en leerde zo ‘kijken’, verhoudingen goed inschatten en ze maakte kennis met verschillende schildertechnieken. In 2001 startte zij een klassieke opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk en ging op zoek naar haar eigen stijl, een steeds voortdurend proces waar verrassende werken uit ontstaan. Veel onderwerpen hebben haar interesse. Naast foto’s van reizen, haalt ze ook inspiratie uit gedichten en uit hoe ze zelf in het leven staat. Sinds 2014 concentreert ze zich niet meer alleen op het maken van schilderijen en begon met keramiek. Herkenbaar in haar werk zijn abstracte vormen. De beelden die ze maakt, hebben een doel. Het kan decoratief zijn zoals een borstbeeld of nuttig zoals een schaal, een vaas of een drinkbak voor vogels. Door te spelen met glazuren bereikt ze verrassende resultaten.

Mariet Moelands
Mariet las toen ze 50 jaar was een boek, waarin stond dat ze nog 20 jaar had om haar droom te verwezenlijken. Ze ging naar de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Daar heeft ze 8 jaar geschilderd en 2 jaar beeldhouwen gevolgd. Daarna volgde ze jarenlang keramieklessen bij Victor Benckhuijsen en modeltekenen en schilderen bij Nico van Dongen. Haar schilderijen hebben vaak geabstraheerde figuren, mens en dier. Koningin Paola van België zei ooit bij een tentoonstelling dat ze op ‘Modigliani’ leken en dat ervoer Mariet als een compliment. Ze probeerde wel abstract te schilderen, maar haar voorkeur gaat toch uit naar mens – en dierfiguren. Toen een leraar haar ooit vroeg ‘waarom die figuren’, antwoordde zij: ‘Als er een God bestaat zie ik hem in de mensen’. Dat geeft een beeld van wat haar drijft om bezig te zijn met beeldende kunst.

KunstCommissie De Cammeleur
De Cammeleur heeft sinds kort een eigen KunstCommissie, bestaande uit de leden Alexander Bongers, Marie-Elle Horsten, Ton Zinger en Monique Heuts. De KunstCommissie nodigt eenieder uit die graag werken wil exposeren om contact op te nemen via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen