Ingezonden: Pijnlijke begrotingskeuzes maakt Dongen antisocialer

Foto: CC0 Creative Commons

Ingezonden door D66 Dongen

Pijnlijke begrotingskeuzes maakt Dongen antisocialer

Ook dit jaar heeft de fractie van D66 tegen de begroting van de gemeente Dongen gestemd. Wij hebben deze conclusie moeten trekken na twee grimmige begrotingsbehandelingen waarbij de coalitie en de oppositie lijnrecht tegenover elkaar stonden.  Naar aanleiding van de discussie in de eerste raadsvergadering heeft D66 samen met het CDA en de Ouderenpartij voor Dongen een aantal amendementen ingediend om de voorliggende begroting een socialer karakter te geven. Wij vroegen om de buurtbemiddeling, de mantelzorgbonnen en de collectieve ziektekostenverzekering te behouden. Verder vroegen we om de bezuiniging op de voedselbank terug te draaien.

Helaas had de coalitie hier allemaal geen behoefte aan. Onder de woorden “sympathiek, maar er is geen geld” werden alle plannen van de oppositie weggestemd.
Voor ons onbegrijpelijk, aangezien er in de begroting een post was opgenomen van maar liefst €754.000,- waar geen duidelijke invulling voor was gegeven. Een soort van reservepotje voor het college, voor het geval alles komend jaar tegenvalt. Maar ook om bijvoorbeeld extra plannen uit te kunnen voeren. Waarom was het niet mogelijk om de relatief kleine bedragen die nodig zijn voor een aantal van de eerder genoemde projecten hieruit te betalen?

Gelukkig was er wel één klein lichtpuntje: wethouder Pieters bleek net als wij enthousiast over het project “wonen met gemak”. Dit is een project van de Stichting Seniorenraad Dongen met als belangrijkste doelstelling oudere mensen te ondersteunen bij het nemen van maatregelen zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeentelijke subsidie voor dit project zou gaan stoppen vanaf 2020. Tijdens de vergadering kregen wij echter van de wethouder de toezegging dat op het moment dat de eerste pilot van dit project, die in West I zal worden uitgerold, positief is, de gemeente de subsidie toch zal voortzetten. Na deze toezegging hebben wij ons amendement hierover terug getrokken.

Ondanks dat was het voor ons toch vooral een teleurstellende avond. D66 had graag vóór een begroting gestemd die de schuldenlast van de gemeente Dongen concreet zou aanpakken en ook voldoende oog zou hebben voor de sociale positie van haar inwoners. Wij vrezen dat we daarvoor moeten wachten tot de volgende verkiezingen.

Joeri de Jong  – D66 Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen