Nieuwe realiteit in Dongen: hogere woonlasten en kortingen op subsidies

Foto: Pixabay License

Hogere woonlasten en kortingen op subsidies voor het verenigingsleven. De Dongenaar zal er voorlopig mee moeten leren leven. Dat is de nieuwe werkelijkheid nadat een meerderheid van de gemeenteraad gisteren na langdurig gekibbel tussen oppositie en coalitie zijn zegen gaf aan de begroting.

Overigens zonder de steun van D66, CDA en Ouderenpartij. Voor die partijen waren de gemaakte keuzes in de begroting onverteerbaar: ‘Het sociale gezicht is ver te zoeken’, zo oordeelden ze eensgezind. De Volkspartij Dongen, VVD en PvdA stelden daar tegenover, dat Dongen eerst weer vlees op de botten moet krijgen en dat pijnlijke keuzes daarom nu onvermijdelijk zijn’. Ze schoten om die reden alle voorstellen van de oppositie af.

Door: Bernadette Klerx

De Dongenaar kan dus alvast een paar extra gaatjes in de broekriem laten maken. In de eerste plaats gaan de woonlasten fors omhoog door verhogingen van de Onroerend Zaakbelasting en de afvalstoffenheffing. Eigenaren van woningen met een WOZ-waarde van € 203.000 gaan € 35, 00 meer betalen, bij een WOZ-waarde van 284.000 wordt dat 5 tientjes meer en woningen met een WOZ-waarde van 480.000 moeten € 83 meer dokken. De afvalstoffenheffing gaat voor iedereen met € 32 omhoog.

Lichtpuntje in OZB-pijn
De OZB-verhoging was vooral voor de VVD ‘een forse aderlating’, liet Pieter Brooijmans vorige week al weten. Toch wist de partij er gisteren nog een klein winstpuntje uit te slepen. Om de OZB-pijn een beetje te verzachten, diende de VVD een motie in, die moest voorkomen dat de verhogingen meer op gaan brengen dan de vastgestelde € 950.000 . ‘Als volgend jaar uit de daadwerkelijke cijfers blijkt dat de OZB-verhoging meer geld in het laatje heeft gebracht dan die € 950.000, dan moeten de tarieven weer omlaag, vindt de VVD. De VVD kreeg hiervoor de steun van PvdA en Volkspartij Dongen.

Extreme OZB-verhoging niet-woningen
Maar ook eigenaren en gebruikers van niet-woningen (bijvoorbeeld sportkantines, winkels en agrarische gronden) kunnen hun borst natmaken. Die gaan bijna de helft meer betalen. CDA-woordvoerder André Vonk probeerde daar nog een stokje voor te steken; hij wilde de voorgestelde OZB-verhoging halveren. ‘Verenigingen, agrariërs en winkeliers hebben het al zo moeilijk, waarom die extreme verhogingen’. Maar hij bleef een roepende in de woestijn. En dat betekent dat bijvoorbeeld eigenaren van een clubhuis (WOZ-waarde € 285.000) € 656,00 gaan betalen in plaats van € 427,00 nu; het tarief voor een winkel op het Looiersplein(met een WOZ-waarde van € 177.000) stijgt van € 266,00 naar € 408,00.

Keiharde tegenstelling
In tijden van financiële malaise zijn impopulaire maatregelen onvermijdelijk. En dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen, is ook nog wel te verdedigen. Vroeg of laat komen we daar wel weer overheen. Maar het meest zorgelijk op dit moment is eigenlijk nog de keiharde tegenstelling tussen coalitie- en oppositiepartijen die zich de laatste maanden steeds harder aftekent en steeds vaker grimmige trekjes vertoont. In de Dongense gemeenteraad is het steeds vaker ‘wij’ tegen ‘zij’.

En zo’n houding is juist in magere jaren funest. Want dan komt het erop aan dat je elkaar weet te vinden in oplossingen, met maar één doel voor ogen: het beste voor Dongen en de Dongenaar. En soms moet het politieke spel dan gewoon even wijken voor een zakelijke benadering van een probleem, dat je als grote mensen onder elkaar samen gaat aanpakken, zonder allerlei politiek gekissebis en ballast. Daar is Dongen en de Dongenaar bij gebaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen