CDA, D66 en Ouderenpartij stemmen tegen begroting: ‘politieke keuzes niet onze keuzes’

Foto: CC0/Creative Commons

Het CDA, D66 en de Ouderenpartij hebben tegen de begroting voor 2020 gestemd. De partijen vinden de begroting te weinig sociaal.

Pogingen om de begroting via moties en wijzigingsvoorstellen alsnog een socialer gezicht te geven liepen keer op keer stuk op de vasthoudendheid van de ‘regeringspartijen’ PvdA, VVD en Volkspartij Dongen. Die verweten de oppositie dat ze geld uit wilde geven wat er niet was. Het leidde tot een steekspel waarbij tegenstanders en voorstanders van de begroting elkaar geen millimeter toegaven.

Door: Bernadette Klerx

De uitkomst van de stemming over de reeks moties en amendementen was dan ook geen verrassing. Dit tot grote teleurstelling van de oppositiepartijen. ‘De politieke keuzes die in deze begroting worden gemaakt passen niet bij onze visie’, liet CDA-fractievoorzitter Annemarie van Eenennaam weten. Te veel kwetsbare mensen blijven nu in de kou staan. We hebben geprobeerd de begroting een socialer gezicht te geven, maar we merken geen enkele toenadering’.

Maar de coalitiepartijen zagen dat toch anders. ‘Deze begroting kent pijnlijke keuzes die ons allemaal raken. Maar sterk besturen is ook je verantwoordelijkheid nemen en samen de schouders eronder zetten’, vond Volkspartij Dongen -fractievoorzitter Denise Kunst.

Mantelzorgbon en buurtbemiddeling
De tegenstelling en soms vijandigheid tussen oppositie en coalitie was opvallend voelbaar. Dat bleek uit de discussies over het al dan niet afschaffen van de mantelzorgbonnen en het afschaffen van de subsidie voor de buurtbemiddeling. De ‘regeringspartijen’ VVD, PvdA en Volkspartij Dongen enerzijds en de oppositiepartijen D66, CDA en Ouderenpartij anderzijds hadden ieder moties en amendementen over deze onderwerpen ingediend. De oppositie wilde de mantelzorgbonnen ( € 33.000) en de subsidie voor Buurtbemiddeling (€ 14.000) behouden. Het geld kon volgens die partijen gehaald worden uit de stelpost van € 754.000 die in de begroting was opgenomen.

Maar volgens de coalitiepartijen was dat bedrag al lang ingevuld. ‘Dit is geen fijne begroting. We krijgen allemaal niet wat we graag zouden willen. De oppositie wil graag snoepen uit dit potje ,maar dan moet er wel wat te snoepen zijn. Dit geld hebben we al verbruikt. Ik ben dus heel benieuwd waar u dat geld dan wel gaat halen’, kaatste Martin Montens van de PvdA de bal terug.

Mantelzorgbonnen even van de baan
VVD, PvdA en Volkspartij Dongen hadden daarom moties ingediend die lang niet zo ver gingen, maar die door de getalsmatige meerderheid wel aangenomen werden. De mantelzorgbonnen zijn voorlopig even van de baan, maar de Dongense mantelzorgers mogen zich volgend jaar wel uitspreken over de wijze waarop zij ‘gewaardeerd’ willen worden, bijvoorbeeld met een feestavond, een cadeaubon of extra respijtzorg.
De buurtbemiddeling mag nog heel even door. Het project krijgt tot en met maart 2020 subsidie, maar dan moet een onderzoek uitwijzen of het zinvol is om de buurtbemiddeling voort te zetten of dat het op een andere efficiëntere manier kan.

Verlanglijstje even de kast in
Wethouder René Jansen van Financiën stond ook niet echt te juichen bij deze begroting, ‘maar het is heel simpel: we moeten bezuinigen. De realiteit is dat we geen euro overhouden. Ik snap de pijn, maar de verlanglijstjes moeten echt even de kast en dan kunnen we misschien volgend jaar weer Sinterklaas spelen, en dat bedoel ik in de goede zin van het woord.’ De wethouder liet na wat aanvankelijke onduidelijkheid ook geen misverstand bestaan over de status van de post van € 754. 000. ‘Die is ingezet als algemeen dekkingsmiddel om ons tekort af te dekken’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen