Tiny Forest aangelegd in ‘s-Gravenmoer

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Vandaag plantten zo’n 130 leerlingen van de basisscholen De Wegwijzer en De Springplank in -s-Gravenmoer een Tiny Forest aan.

Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Dongen, Natuurvereniging Ken en Geniet, leden van de Dorpsraad ‘s-Gravenmoer en IVN Natuureducatie. Het is het eerste Tiny Forest in de gemeente Dongen. Tiny Forest volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken. Wethouder René Janssen onthulde de naam van het Tiny Forest, die door basisschool De Wegwijzer zelf is verzonnen: ‘t Biesbos.

Wethouder Janssen: “Fantastisch dat het eerste Tiny Forest in ‘s-Gravenmoer met zoveel kinderen is aangelegd”. Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt, voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems oerbos van 200 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. Samen met vrijwilligers zetten zij de negenendertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. In totaal zo’n 600 boompjes. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Vooraf zagen sommigen er nog wel tegenop, maar eenmaal aan het planten wisten ze niet van ophouden.

Een van de leerlingen zei: “Dit is de leukste dag van mijn leven!”
IVN onderzoekt met het project of deze methode van bosbouw ook in Nederland werkt, de biodiversiteit vergroot, en hoe het aanleggen bijdraagt aan betrokkenheid bij de natuur. Een bos in de buurt is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Door met de buurt het bos te adopteren komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een Tiny Forest maak je samen.

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Tiny Forest plantseizoen
1 november is de start van het plantseizoen 2019/2020. IVN Natuureducatie plant daarom de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en omwonenden ruim 60 Tiny Forests aan door heel Nederland. Dat komt neer op meer dan 35.000 bomen! Het Tiny Forest in s’-Gravenmoer is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente Dongen en de provincie Noord-Brabant. De provincie Noord-Brabant steunt de aanleg van in totaal minimaal 20 Tiny Forests van 2019 -2021 in 9 gemeenten.

Een Tiny Forest is een inheems minibos van ongeveer 200 m². Dit bos stimuleert de biodiversiteit, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de ‘Plant mee’-campagne van IVN wordt in heel Nederland bijna 1,5 hectare aan groen geplant. Dat zijn 2 voetbalstadions vol bomen.

Reacties