Overschrijding blijft binnen de perken: Cammeleur kost € 430.000 meer

Foto:

De Cammeleur heeft € 430.000 meer gekost dan verwacht. Het uiteindelijke financiële plaatje laat een totale investering zien van € 9.495.000, terwijl de gemeenteraad eerder een bedrag van € 9.065.000 had uitgetrokken voor dit project.

Wethouder René Jansen van Financiën is heel tevreden met dit resultaat. ‘We hebben wat meevallers en tegenvallers gehad, maar onder aan de streep blijft het een positief verhaal. We hebben een fantastisch gebouw, wat eigenlijk binnen het budget gerealiseerd is. Want bij projecten van deze omvang is een overschrijding van 3 à 4 % gebruikelijk. Daar blijven wij binnen. Voor onze inwoners zijn er dan ook geen vervelende financiële consequenties’.

Door Bernadette Klerx

Voor de bouw van de nieuwe Cammeleur stelde de gemeenteraad in juni 2015 een bedrag van 9 miljoen euro beschikbaar. Twee jaar later kwam daar nog eens € 65.000 bij. Dat geld was bestemd voor extra investeringen die de exploitatie van de Cammeleur moesten verbeteren en die zichzelf dus terug zouden verdienen. Het ging om het Toeristisch Informatiepunt, een eenvoudige horecavoorziening op de bovenste verdieping met een dakterras en LED-verlichting.

Meevallers en tegenvallers
In de jaren na het raadsbesluit van 2015 en de uiteindelijke bouw kreeg het project te maken met tegenvallers en meevallers. Zo zijn de extra uitgaven voor het grootste deel veroorzaakt door meerwerk aan het gebouw, extra advies en begeleidingskosten en prijsstijgingen (€ 222.000 ), tegenvallende aanbestedingen bij de inrichting en onvoorziene posten ( € 214.000), en tijdelijke huisvesting en extra groenbescherming ( € 70.000).  Maar daar stonden ook meevallers tegenover. Zo zijn de dekkingsmiddelen hoger uitgevallen. De afgestoten accommodaties hebben € 330.000 meer opgebracht en de BTW-teruggave valt € 220.000 hoger uit .

In de clinch met aannemer
In juni 2016 sloot de oude Cammeleur zijn deuren om plaats te maken voor een gloednieuw, modern gebouw. Met een drukbezocht feestweekend werd de nieuwe aanwinst uitbundig gevierd. Sinsdien hebben veel Dongenaren de weg naar De Cammeleur gevonden en is het een echte ontmoetingsplaats voor alle Dongenaren geworden.
Maar op de achtergrond waren er nog wel wat ‘vlekjes weg te werken’. De gemeente Dongen en aannemer BMV lagen flink met elkaar in de clinch over de de kosten voor meerwerk en de uitvoering van herstelwerk, want er waren nog wel wat mankementjes aan het gebouw. Het werden slepende en moeizame onderhandelingen, die in juni tot een hoogtepunt kwamen, toen de gemeente Dongen BMV officieel in gebreke stelde. Toen kwam er enigszins schot in de zaak.

Onderhandelingen leveren € 100.000 op
Wethouder Jansen hierover: ‘Die gesprekken waren echt moeilijk, maar ik denk wat we zeker voor € 100.000 uitonderhandeld hebben. Als we niks hadden gedaan en braaf de rekeningen van BMV hadden betaald, waren we zeker een € 100.000 duurder uit geweest.’

Op dit moment is nog niet alles afgewerkt , maar de gemeente heeft wel een schriftelijke toezegging van BMV dat de werkzaamheden binnen het overeengekomen bedrag uitgevoerd worden. Het gaat dan onder andere om de vloer op de begane grond; die moet opnieuw in de olie gezet worden; de zaal op de eerste verdieping krijgt nog gordijnen om de nagalm tegen te gaan, en de luchtinstallatie moet nog beter afgesteld worden. De vloer van het drumlokaal is inmiddels helemaal vernieuwd zodat die geen geluid meer doorlaat.

Dekkingsplan
De kapitaallasten die voortvloeien uit deze investering, zijn verwerkt in een meerjarig dekkingsplan voor de looptijd van 40 jaar. Vanaf 2021 moet er elk jaar nog voor € 40.000 dekking gezocht worden. Dit is het gevolg van een aantal gewijzigde financieel-technische voorschriften en uitgangspunten.  Ook zal voor latere jaren nog een onderhoudspost in de begroting opgenomen moeten worden.

Wethouder Jansen: ‘In het begin heb je nog geen onderhoud aan het gebouw en valt alles onder de garantie, maar na een aantal jaren zul je toch een post op moet nemen voor onderhoud. Dat kun je dan beter structureel in de begroting opnemen, dan dat je elke keer voor een krediet naar de raad moet. We moeten nog berekenen hoe hoog dat bedrag zal zijn.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen