Job van Uitert grijpt net naast Europese Le Mans Series titel

Foto:

Job van Uitert heeft op het Portugese Portimao tijdens de seizoen finale van de European Le Mans Series samen met het Gdrive Racing team net naast de titel in de LMP2 klasse gegrepen.

In een tumultueuze finale, die gekenmerkt werd door een aantal grote crashes finishte het team van Van Uitert, Roman Rusinov en Jean-Eric Vergne als zesde, terwijl de grote concurrenten IDEC Sport de wedstrijd en daarmee ook de titel wonnen.

Rusinov startte de vier-uurs race vanaf de achtste plaats maar al snel werd de race, na een crash waarbij maar liefst zeven auto’s betrokken waren, stil gelegd. Bijna een uur stonden de deelnemers aan de kant terwijl de ravage werd opgeruimd waarna de race hervat kon worden. Rusinov reed een sterke stint en bleef in het zicht van de top zes waarna Van Uitert de auto in kwam. Hiermee kwam eveneens ook de gang in de wedstrijd want ronde na ronde bleek de oranje Auris 01 de snelste op de baan en klom Van Uitert in het klassement. De IDEC Sport ORECA lag echter nog een paar posities voor waardoor, om zeker te zijn, Van Uitert wat risico’s moest nemen om verder naar voren te komen en de titel definitief binnen te halen.

Aangekomen op de derde plaats in de wedstrijd belandde Van Uitert direct achter Memo Rojas in de IDEC Sport ORECA. De eerste aanval werd door de Mexicaan gepareerd maar de tweede resulteerde in een kleine touche die geen schade opleverde maar desondanks niet zonder gevolgen bleef. Rojas gleed namelijk van de baan en verloor veel tijd waarna de wedstrijdleiding, met het oog op de titelstrijd, een drive-through straf uitdeelde. Deze straf had niet perse impact op de kansen voor het team gehad, ware het niet dat door een ander incident een safetycar de baan op kwam en het veld dermate dicht bij elkaar kwam te zitten dat het team van Gdrive Racing extra veel plekken verloor en weer op de achtste plaats kwam te liggen.

Na de stint van Van Uitert nam oud-Formule 1 coureur Vergne het stuur over maar hij slaagde er niet in door het veld te snijden zoals zijn jonge teamgenoot dat eerder in de race wel deed waardoor de Auris 01 bleef steken op de zesde plaats. Net niet genoeg voor de titel.

Na de wedstrijd was Van Uitert volwassen en resoluut: “Dit was absoluut niet de bedoeling. We waren ontzettend goed op weg om na de slechte kwalificatie terug naar voren te vechten en het contact met Rojas was bijzonder ongelukkig. Alles kwam op de verkeerde manier samen waardoor we hier met lege handen staan. Dit doet zeer.”
Het verlies van de titel is wellicht een domper op het seizoen, het doet weinig af aan het debuutjaar van Van Uitert in de hoogste klasse van de European Le Mans Series dat met race overwinningen, ronderecords en een waanzinnig debuut in de 24 uur van Le Mans sowieso sterk is. De titel is in 2020 het grote doel

Reacties