Dongen viert bevrijdingsjubileum uitbundig

Foto:

In 2019 vieren Dongen, ’s Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart 75 jaar vrijheid. Het bevrijdingsjaar krijgt een prachtige invulling met als hoogtepunt het bevrijdingsweekend van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november. Maar om het weekend zijn er ook tal van activiteiten.

Woensdag 23 oktober
Op woensdag 23 oktober houdt publicist Jack Didden een lezing in dorpshuis de Geubel aan de Hoofdstraat in ’s Gravenmoer. Voor de pauze zal hij ingaan op de cruciale rol van een geïmproviseerde Duitse strijdgroep, de Kampfgruppe Chill, en de grote invloed van deze groep op het verloop van de gebeurtenissen na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 tot het stabiliseren van het front begin november 1944. Na de pauze behandelt hij de bevrijding van ‘s Gravenmoer en omgeving. Er is die avond ook gelegenheid om zijn laatste twee boeken te kopen, ‘Autumn Gale, Kampfgruppe Chill and schwere Heeres Panzerjäger-Abteilung 559’ (€ 85 ) en ‘Kampfgruppe Walther and Panzerbrigade 107’ (€ 55) en die te laten signeren. De lezing begint om 20.00 uur. Voor leden van de heemkundekring is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 3,50 entree.

Engelse militairen ingekwartierd in ’s Gravenmoer

Vanaf vrijdag 25 oktober is er een tentoonstelling in museum De Looierij met als titel: Tussen Vrees en Vreugde. Een Bewogen Bevrijding. De tentoonstelling loopt tot 7 juni 2020 en is gratis te bezoeken.

Woensdag 30 oktober en vrijdag 1 november
Toneelvoorstelling
KBO Dongen en Toneelgroep Het Klein Theater Dongen brengen in het kader van het project KBO-Brabant Remembers op 30 oktober en op 1 november een toneelvoorstelling in De Cammeleur. Het verhaal is geschreven door Dongenaar Jan Verharen.  De kaartjes kosten 5 euro.

Vrijdag 1 november
Op vrijdag 1 november wordt een plaquette onthuld op de locatie van een vliegtuigcrash in Dongen-Vaart. Bij deze crash kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De plaquette wordt geplaatst ter nagedachtenis aan hen. Dongenaar Mark de Weerd heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze crash en ook enkele familieleden van de piloot opgespoord. Zij zullen de onthulling bijwonen. Ook is er een fly by.

Re-enactmentgroep
Op vrijdag komt er ook een re-enactmentgroep die haar kampement het hele weekend zal opslaan op het Wilhelminaplein. Deze groep speelt het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog na en neemt 15 voertuigen uit die tijd mee.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid verschijnt een jubileumboek met niet eerder gepubliceerde herinneringen aan de oorlog en de bevrijding. Deze bijzondere uitgave wordt vrijdagavond 1 november gepresenteerd in De Cammeleur. Het boek gaat 15 euro kosten en verschijnt in een oplage van 1.000 exemplaren. Intekenen voor het boek kan via e-mailadres [email protected]

Zaterdag 2 november

Historische rondrit
Op zaterdag 2 november doet een stoet met zo’n 50 historische voertuigen de gemeente aan. De rondrit gaat door Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en in alle kernen wordt gestopt voor het onthullen van een monument ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

De route: 10.30 uur: Vertrek vanaf Kanaalstraat – Kanaaldijk Noord – Wilhelminastraat – Tramstraat – Sint Josephstraat – Hoge Ham – Lage Ham -Wilhelminalaan (’s Gravenmoer) – Hoofdstraat – Molendijk – Julianalaan – Vaartweg – Mr. Janssenweg – Fazantenweg – Procureurweg – Mgr. Schaepmanlaan – Hoge Ham (13.30 uur einde rondrit). Bekijk hieronder de route op de kaart.

Onthulling monumenten:

10.30 uur bevrijdingskapel in Park Vredeoord, Dongen

11.40 uur hoek Hoofdstraat/Molendijk, ’s Gravenmoer

12.30 uur dorpsplein Dongen-VaartToneelvoorstelling

Tintelbelle
Isabelle van Tintelbelle heeft speciaal voor de festiviteiten rondom de bevrijding een musical geschreven. Met een cast van 19 kinderen en enkele volwassenen zullen zij op 2 november in De Cammeleur een vrolijk en ontroerend verhaal spelen over vrij zijn. Kun jij je vrijheid spiegelen?

Gratis kaarten zijn op vrijdag 1 en zaterdag 2 november verkrijgbaar in de foyer van De Cammeleur.

De voorstellingen zijn gepland om:

11.00 uur
13.00 uur
15.00 uur

Stijlavond
Wie van dansen houdt, is op zaterdag 2 november welkom in De Cammeleur. Een retro dj en diverse bands nemen de bezoekers mee terug naar de tijd van toen. De kaartverkoop is inmiddels begonnen; kaartjes à 10 euro per stuk (inclusief 1 consumptie) zijn te koop via www.decammeleur.nl

Zondag 3 november
Op zondag 3 november geeft de Koninklijke Muziekvereniging Dongen een bevrijdingsconcert in De Cammeleur. In de middag staat een spectaculaire afsluiting op het Wilhelminaplein op het programma.

Tentoonstellingen
Rondom het bevrijdingsweekend zijn er in De Geubel in ’s Gravenmoer, de voormalige Hubertuskerk in Dongen-Vaart en in Museum De Looierij in Dongen tentoonstellingen. Voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen wordt er een speciaal lesprogramma ontwikkeld, dat tijdens dit weekend een grote apotheose krijgt. Ook komt er een fototenstoonstelling over de bevrijding van Dongen in De Cammeleur

Goed doel
Aan de festiviteiten rondom de bevrijding is een goed doel verbonden: Stichting Hulphond. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Generaal Peter van Uhm is ambassadeur van deze stichting. Hij bezoekt de festiviteiten op 2 november. Ter herinnering aan het meest gebruikte legervoertuig in de Tweede Wereldoorlog, de Willy’s Jeep, heeft Van Schijndel Metaal een model in roestvrijstaal vervaardigd. De modellen zijn voor 5 euro te koop in museum De Looierij. De opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Hulphond en activiteiten die de projectgroep organiseert.

Organisatie
De coördinatie en organisatie van het bevrijdingsjaar is ondergebracht bij een projectgroep. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van het Oranje Comité Dongen, Oranjevereniging ’s Gravenmoer, de Oranjevereniging Klein Dongen en Vaart, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de lokale heemkundekringen, het Comité 4 en 5 mei Dongen en gemeente Dongen. Onder de projectgroep vallen werkgroepen die onderdelen van het programma voorbereiden. Voorzitter van de projectgroep is Rob Driessen.

Volg https://www.facebook.com/bevrijdingdongen voor het laatste nieuws

Reacties