Begroting gemeente Dongen: OZB en afvalstoffenheffing fors omhoog

Foto: Pixabay License

Het College van B & W heeft de begroting voor 2020 gepresenteerd. Al eerder werd bekend Dongen voor de taak staat om ruim 4 miljoen euro te bezuinigen om de begroting voor 2020 en de jaren daarna sluitend te krijgen.

“We kunnen dat gat van ruim 4 miljoen op twee manieren dichten” aldus burgemeester Marina Starmans. “Aan de ene kant zullen we moeten bezuinigen op een groot aantal zaken en aan de andere kant zullen we onze inkomsten moeten verhogen.” Dat laatste  wil de gemeente  onder meer bereiken door de onroerendezaakbelasting te verhogen. Woningeigenaren moeten rekening houden met een OZB verhoging van 10 tot 15%, voor bedrijfspanden kan dat zelfs oplopen tot ongeveer 50 procent. De afvalstoffenheffing stijgt met ruim elf procent. “Pijnlijke keuzes zijn nu eenmaal niet te vermijden” aldus burgemeester Starmans.

De toale begroting van de gemeente Dongen bedraagt 56,3 miljoen euro. Dat bedrag wordt  verdeeld over de vijf pijlers Dongen Leeft, Dongen Zorgt, Veilig Dongen, Dongen Dienst en Dongen Onderneemt. “Op alle gebieden vinden bezuinigingen plaats” aldus René Jansen, wethouder financiën, ‘maar toch ben ik trots en tevreden als wethouder met het feit dat we hier een sluitende begroting kunnen presenteren waarvoor we keuzes op inhoud hebben gemaakt op basis van de financiële realiteit. We ontkomen er niet aan om maatregelen te nemen en natuurlijk gaat de Dongenaar daar wat van merken. We willen Dongen allemaal graag houden zoals het bekend staat, een prettige en veilige woongemeente met veel verenigingen en voorzieningen. Daarvoor is het belangrijk om de begroting slutiend en toekomstbestendig te maken, ook als dat soms pijn doet.”

Zoals verwacht vormt de zorg de grootste kostenpost en ook daar zal volgens wethouder Petra Lepolder bezuinigd moeten gaan worden. “Met effectiever werken en efficiënter omgaan met gelden  moeten we daar ook een slag kunnen maken. We moeten kritischer zijn waar de zorggelden naartoe gaan en kijken wie de steun het hardste nodig heeft.”

Veel zaken moeten nog uitgewerkt worden. Dat geldt onder meer voor het korten van de subsidies aan het verenigingsleven. “We laten de verenigingen zelf meedenken over het invullen van een en ander. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de totstandkoming van het lokaal sportakkoord. De verenigingen spelen daar zelf een belangrijke rol in.”

Tijdens de gemeenteraadsvergaderingen van 7 en 14 november mag de gemeenteraad haar visie geven op de begroting en al dan niet voorzien van wijzigingsvoorstellen. Op 14 november wordt de begroting ter stemming voorgelegd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen