Meer Dongens DNA in Cammeleur met kunstwerk Ardagh

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Vrijdag  4 oktober nam burgemeester Marina Starmans officieel een nieuw kunstwerk in De Cammeleur in ontvangst. Studio Baak uit Tilburg heeft het kunstwerk in opdracht van glasfabriek Ardagh Group in Dongen gerealiseerd. Met het schenken van het kunstwerk krijgt de collectie Dongens DNA in De Cammeleur een waardevolle aanvulling.

Achtergrond
In De Cammeleur zit het DNA van Dongen. Zes toonaangevende wereldspelers in de gemeente (Ardagh Group, Van Uitert, Coca-Cola, Dongen Pallets, Montis en ECCO) dragen hier aan bij. Zij maken de leer- en frisdrankindustrie zichtbaar in het interieur van het sociaal-culturele centrum. Bijzondere details vertellen het verhaal van vroeger, het heden en de toekomst. De elementen zijn te herkennen aan de speciale ‘Dongense DNA-stempels’.

Jurgen Kemmeren, plant director Ardagh Group: “We zijn heel trots dat we hier ons product in een kunstwerk mogen laten zien. Zo kunnen we aan Dongen presenteren wat we maken en waar onze glasfabriek voor staat. Hier nemen we onze klanten ook graag mee naar toe.” Burgemeester Starmans dankte Ardagh namens de gemeente Dongen: “de cirkel is rond; met dit kunstwerk is een uniek stukje Dongens DNA ingebracht in De Cammeleur. Dank daarvoor.”

Ardagh Group
De glasfabriek in Dongen, sinds 2007 onderdeel van Ardagh Glass Group uit Dublin, is een van de grootste producenten van glaswerk voor de drank- en voedingsindustrie in Europa. Ardagh in Dongen produceert jaarlijks zo’n 300.000 ton glas, omgerekend zo’n 1,2 miljard flessen en potten. Dat doet het bedrijf voor opdrachtgevers als het nabij gelegen Coca-Cola, maar ook voor Heineken, Inbev, Heinz, Grolsch, Bavaria en vooral ook Coroos, een van de grootste conservenafvullers van Europa. De fabriek is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar in bedrijf. Ardagh heeft reeds een vergaderruimte in De Cammeleur voorzien van een metershoge foto van het productieproces. De foto geeft het idee dat je de fabriek binnenloopt. De vergaderruimte heeft de naam Ardagh-zaal gekregen.

Het verhaal achter het kunstwerk wordt verteld door Yvette Lakwijk en Dennis Biemans, de ontwerpers van studio Baak. “In de lente van 2018 werden wij als interieur ontwerpers en ruimtelijk vormgevers door Ardagh gevraagd om na te denken over een kunstwerk dat Ardach wilde schenken aan de nieuwe Cammeleur. De Cammeleur als plek voor de Dongenaren om te ontmoeten en verbinden, centrum van het ‘’Dongens DNA’’ . Na een rondleiding in de glasfabriek Ardach werden wij geraakt door de massaliteit, de perfectie en de schoonheid van glas. De stampende machines, de rode gloed en warmte van het nog vloeibare glas namen we mee als start voor het ontwerpproces. Met deze ervaring nog vers in het geheugen reden we naar de Cammeleur. Door het glazen dak scheen de zon op de prachtige wand in de vide en liet daar lange banen schaduwen achter. Hier ontstond de essentie van het zojuist geopende kunstwerk, het samenspel van glas en licht. Het werk bestaat uit 9 panelen waar in een strak stramien op ieder paneel 6x 6 potten gemonteerd zijn. Dit resulteert in een strak vlak waar het licht een magische glittering te weeg brengt. Drie grote spots zorgen in de avond voor een beeld dat kan verwonderen en je meeneemt in de ontmoeting tussen glas en licht.”

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Reacties