Engelse nabestaanden aanwezig bij herdenking neergestorte Halifax in Dongen-Vaart

Foto: flickr (2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0))

In het eerste weekend van november herdenken we in Dongen op diverse manieren dat het 75 jaar geleden is dat Dongen werd bevrijd van de Duitse bezetters.

Een van de onderdelen van het bevrijdingsweekend is het onthullen van een plaquette ter herdenking van de zevenkoppige bemanning van een neergestorte Halfax van de Engelse luchtmacht. Deze bommenwerper crashte in een weiland aan de Heiweg in Dongen-Vaart op 25 mei 1944 toen het op de terugweg van een bombardement in Aken door een Duits vliegtuig werd neergehaald. De zeven bemanningsleden van de Halifax kwamen hierbij allemaal om het leven. Zij liggen begraven op de begraafplaats aan de Bolkensteeg.

Dongenaar Mark de Weerd heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de crash. Hij sprak getuigen  en bepaalde de exacte locatie door met behulp van  een metaaldetector diverse onderdelen van het vliegtuig  terug te vinden. Via allerlei archieven, instanties én het internet lukte het Mark de Weerd zelfs om familieleden van de bemanning in Engeland te traceren, waaronder een zoon en een dochter van de piloot van de Halifax.

In totaal komen 14 familieleden uit Engeland en één uit Australië  eind oktober naar Dongen om aanwezig te zijn bij de onthulling van de plaquette  ter herdenking aan de zeven Engelsen die tijdens de crash omkwamen. In een korte ceremonie van ongeveer een uur wordt stilgestaan bij de heldhaftige bemanning, die streed voor onze vrijheid.

Trobas, de werkgever van Mark de Weerd, steunt dit initiatief en de materialen. De lijmfabriek speelde een rol tijdens die oorlog en de bevrijding. De Amercentrale was gebombardeerd. Vanaf oktober 1944 tot en met april 1945 heeft een stoomgenerator van de lijmfabriek Dongen zo goed en zo kwaad als het ging, van elektriciteit voorzien. Daar zijn nog foto’s en een bedankbord van de PNEM van.

Rob Driessen, voorzitter van de projectgroep ‘Dongen 75 Jaar Bevrijd’, bedankte tijdens een bijeenkomst vrijdagmiddag zowel Mark de Weerd voor zijn jarenlange inspanningen om dit dramatische incident te onderzoeken, als Jannes Trommelen, directeur van Trobas, voor de steun bij het realiseren van de plaquette.

De ceremonie en onthulling van de plaquette vinden plaats op vrijdagmiddag 1 november vanaf 14.30 uur aan de Gemeenteweg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen