ANWB AutoMaatje overtreft alle verwachtingen

Foto: De Dalfser Marskramer

ANWB AutoMaatje is een doorslaand succes in Dongen. Op alle fronten scoort dit project boven de verwachting.

Er zijn sinds de start ruim een half jaar geleden veel meer deelnemers, vrijwilligers en autoritten dan verwacht. Met het project AutoMaatje brengen vrijwilligers uit Dongen hun minder mobiele plaatsgenoten, tegen een kleine onkostenvergoeding, met de auto naar een bestemming en weer terug naar huis. De Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) tekent voor de uitvoering en coördinatie.

Door: Bernadette Klerx

Verwachtingen overtroffen
Uit de cijfers van het afgelopen half jaar blijkt duidelijk dat AutoMaatje voorziet in een behoefte. De verwachting was dat voor het eerste jaar 75 tot 80 deelnemers zich zouden aanmelden. In werkelijkheid zijn dat er in het eerste half jaar al 130 geweest, waarvan er 89 actief deelgenomen hebben. Ookhet aantal ritten overtreft de verwachtingen: geschat werd dat het eerste jaar 375 tot 560 ritten gereden zouden worden, maar nu, na het eerste halfjaar ligt dat aantal al op 322.  En ook het aantal vrijwilligers zit in de lift; er zijn er nu in totaal 32, terwijl dit aantal aanvankelijk geschat werd op 26 tot 30.

Bestrijding eenzaamheid
AutoMaatje is bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen. Deze doelgroep kampt veel met verborgen eenzaamheid, vaak veroorzaakt doordat ouderen minder goed ter been zijn, waardoor ze weinig buitenshuis komen. Zij kunnen zich niet zelfstandig verplaatsen en zijn afhankelijk van mantelzorgers, en daardoor kunnen ze niet actief deelnemen aan de maatschappij.

Mooi aan ANWB AutoMaatje is, dat het veel meer is dan alleen mensen vervoeren: het zorgt ook voor sociaal contact. Vaak gaan de chauffeurs mee op doktersbezoek of helpen ze mee boodschappen doen. Zo helpt AutoMaatje ook mee aan de strijd tegen eenzaamheid.  De SWOD heeft al veel positieve reacties gekregen, van zowel deelnemers als vrijwilligers. Deelnemers geven onder meer aan dat ze door AutoMaatje actief kunnen blijven deelnemen aan het sociale leven. Ze vinden AutoMaatje fijner dan de deeltaxi ,omdat ze bij AutoMaatje de enige passagier zijn en niet hoeven te wachten .

Verlegenheid
Toch is er nog wel een aandachtspunt. SWOD heeft gemerkt dat nog te veel mensen niet durven vragen of ze vervoerd kunnen worden. En daar wil de Stichting wat aan doen.
De komende tijd laat gaat SWOD dan ook vooral inzetten op PR-activiteiten, actieve informatievoorziening naar de ketenpartners en het aantrekken van nog meer vrijwilligers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen