Open Monumentendag 2019 op zondag 15 september

Foto:

Het landelijke thema van Open Monumentendag van dit jaar is ‘Plekken van plezier’. Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt. Welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest?

De officiële start van de dag door wethouder Lepolder vindt plaats in museum de LOOIERIJ aan de Kerkstraat. Zij geeft omstreeks 12.30 uur het startschot voor de Ronde van Dongen uit een voorbij tijdperk. De wielrenners rijden op historische fietsen en zijn gekleed in passende stijl. Deze ronde zal door de Kerkstraat en de Gerardus Marjellastraat gaan en duurt ongeveer een half uur. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur ziet het programma er als volgt uit:

  • Ieder uur een paradetocht op oude fietsen in historische kledij langs de opengestelde locaties tijdens de monumentendag
  • Rijksmonument museum DE LOOIERIJ Kerkstraat 33: Tentoonstelling ‘Niet zo maar een café, het kroegleven in Dongen’.
  • De Stapperij Kerkstraat 43: Doorlopende vertoning Dongen film. Filmmaker Kees van Dongen filmde in augustus 1960 het alledaagse leven in Dongen. In deze film, die een uur duurt, kunt u zien dat de gemeenschap van Dongen zich op hun paasbest vertoonde en alles uit de kast haalde om voor de eeuwigheid tip top op beeld te staan.
  • Café de Ouwe Sok Tramstraat 60: Presentatie over de geschiedenis van het biljarten. Selectie van oud Hollandse spelletjes die beoefend kunnen worden
  • Café De Valk Tramstraat 42: Presentatie over de Dongense band Symptomes
  • Locatie de Bergen bij scoutinggroep St. Jozef Pastoor Dirvenstraat 11: Optreden van de Elckerlyc-speellieden, de groep brengt een grote verscheidenheid aan liedekens en muziekskes uit het rijke culturele erfgoed van de Brabantse en Vlaamse Kempen ten gehore. Ze begeleiden zichzelf op een groot aantal verschillende muziekinstrumenten die folkloristisch en klassiek zijn. Presentatie door Handboogvereniging Tevredenheid 1865, een kennismaking met handboogschieten. Presentatie miniatuurkermissen van H. Sandig met een link naar de Dongense kermis. Toneelgroep Kunst naar Kracht: presentatie en optreden jeugdkoor. Om 15.00 uur kunt u een historische rondgang door de Bergen maken onder leiding van Ranko Hamelinck.

Graag tot zondag 15 september tijdens de Open Monumentendag 2019.

Reacties

article
110317
Het landelijke thema van Open Monumentendag van dit jaar is ‘Plekken van plezier’. Hoe hebben
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190909/open-monumentendag-2019-op-zondag-15-september-2/
2019-09-09T09:42:36+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/08/16120206/pvp.jpg
Nieuws