Brabants provinciehuis te bezichtigen tijdens Open Monumentendagen 14 en 15 september.

De atoomkelder bezoeken of genieten van het uitzicht over Brabant vanaf de 23e verdieping van het Brabantse provinciehuis? Dat kan tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september.

De 103 meter hoge schepping van architect Huig Maaskant, onder andere ook verantwoordelijk voor de Euromast, het Groot Handelsgebouw (Rotterdam) en de Pier van Scheveningen is dan van 10 tot 17 uur open.

Maaskant geldt als een architect van moderne utiliteitsbouw. Zijn gebouwen kenmerken zich door grote lijnen en een gebruik van glas, beton en staal in de architectuur. In die zin was hij een icoon van het moderne bouwen. Het Brabantse provinciehuis is gebouwd na een lange discussie en kwam in 1971 gereed. Het is geopend door Koningin Juliana. Huig Maaskant beschouwde het provinciehuis als zijn beste creatie. Het herbergt een grote collectie wandtapijten van museale kwaliteit.

Programma
Het thema van de Open Monumentendag is ‘plekken van plezier’. In de Bois-le-Duczaal wordt het thema uitgewerkt en kunnen jong en oud zich amuseren met de spelletjes die vroeger gespeeld werden, van koekhappen, zaklopen tot sjoelen. En nog een aantal spelletjes die iedereen vergeten is. Verder is het openbare deel van het provinciehuis zijn vrij te bezoeken. Ook kan gekeken worden in de werkruimten van de commissaris en de vergaderzaal van Gedeputeerde Staten, de bunker en de 23e verdieping.

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Brabant en nadien Nederland bevrijd werd. Dat staat centraal bij Brabant Remembers. De bijzondere tentoonstelling STILLEVEN laat met korte films en foto’s de periode 1939-1945 herleven. Het vertelt een bijzonder verhaal dat zich tijdens de oorlog ergens in een Brabantse gemeente afspeelde, momenten waarop levens ingrijpend veranderden.

Brabant Boekgeschenk
Henk van Straten schreef ‘Van Gogh sneed hier nooit een oor af’. Het Brabants Boek geschenk tijdens de Boekenweek, een initiatief van het prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Op zondag 15 september is Henk aanwezig en zijn er 500 exemplaren met een handtekening beschikbaar voor bezoekers

Boeren escape room
Kruip met een team in de huid van de jonge boer Henri die zijn bedrijf duurzaam wil maken. Na afloop kan er na gepraat worden met een boer of boerin. De escaperoom is open op zondag 15 september van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Er is per ronde ruimte voor 12 personen, vol is vol.

.

Reacties

video
110356
De atoomkelder bezoeken of genieten van het uitzicht over Brabant vanaf de 23e verdieping van
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190909/brabants-provinciehuis-te-bezichtigen-tijdens-open-monumentendagen-14-en-15-september/
2019-09-09T15:55:37+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2015/03/provinciehuis.jpg
Nieuws