Weekend van het Varken bij de Vaartsehoeve in Dongen

Foto:

Tijdens het Weekend van het Varken kan iedereen bij varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij. In Dongen is iedereen op zaterdag 7 en zondag 8 september welkom op het varkensbedrijf van de familie Lodewijks. Astrid en Christiaan geven er uitleg over hun varkenshouderij en bijzondere manier van vlees produceren. Ze organiseren allerlei gezellige activiteiten en BBQ wedstrijden op hun erf.

Varkens kijken, biggen knuffelen en vlees proeven uit de boerderijwinkel
Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert stichting Varkens in Zicht elk jaar in september het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend stellen overal in Nederland varkenshouders hun bedrijven open om hun passie voor varkens, met het publiek te delen. Zo stellen Astrid en Christiaan Lodewijks hun bedrijf met vleesvarkens en een eigen boerderijwinkel aan de Vaartweg 131 in Dongen, open voor het publiek. Omdat de Vaartsehoeve vanwege haar ligging onvoldoende mogelijkheden had om zich verder te ontwikkelen, besloot de familie Lodewijks 16 jaar geleden om een boerderijwinkel te openen en minder varkens te gaan houden.

Astrid en Christiaan gingen in die tijd van 2500 naar 60 varkens vleesvarkens die nu nog op deze boerderij leven. Ze maakten de keuze om vlees te produceren zonder antibiotica en zonder de toevoeging van kleurstoffen. Het vlees van de eigen varkens en runderen wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel. De varkens komen er als ze 10 weken oud zijn. Ze wegen dan ongeveer 25 kg. In ongeveer 4 maanden tijd groeien de varkens tot ongeveer 90 kg.

De varkens op de VaartseHoeve worden geslacht als er behoefte is aan nieuw vlees. Daardoor is het geen probleem als ze wat langzamer groeien. In de educatieve kijkstal van de Vaartsehoeve is het hele jaar te zien hoe varkens leven, wat ze eten, hoe ze luieren en spelen met het speciale varkensspeelgoed. Je kunt zien welke investeringen de familie Lodewijks heeft gedaan om te voorkomen dat de buurt en de natuur overlast van het bedrijf ondervindt.

Het hele weekend genieten van (internationale) BBQ wedstrijden
Op het erf van de Vaartsehoeve aan de Vaartweg 131, is tijdens het Weekend van het Varken van alles te beleven. Zo kunnen bezoekers biggetjes van dichtbij bekijken en ze knuffelen. Er zijn leuke activiteiten voor kinderen. Het hele weekend kunnen bezoekers genieten van barbecuewedstrijden voor zowel volwassenen als kids. Op zaterdag tussen 12.00 en 17.00 worden er hele varkens én kidsburgers in wedstrijdverband bereid.

Op zondag is er een internationaal kampioenschap in het kader van de KCBS kookcompetitie. Er wordt dan gestreden om de lekkerste kip, spare ribs, pulled pork en brisket. Bovendien is er ook op zondag een Kids-Q wedstrijd waarin de lekkerste kinderhamburgers door kinderen zelf worden bereid. Het Weekend van het Varken is op zaterdag 14 en zondag 15 september gratis te bezoeken en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Overigens kun je bij de Vaartsehoeve het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens bekijken in een speciale kijkruimte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen