Dongen in BNN VARA programma ‘Make Holland Great Again’

Foto: BNN VARA

In juni  verschenen werd op diverse plaatsnaamborden, straatnaamborden en enkele reclame-uitingen de eerste letter van de naam Dongen vervangen door de letter L, waardoor Dongen veranderde in Longen. Actiegroep ‘Het GREAT Team’ gaf die dag in een brief aan verantwoordelijk te zijn voor deze daad. Met deze actie wilde de groep de aandacht vestigen op het gebrek aan donoren voor orgaandonatie.

Naar nu blijkt was deze actie onderdeel van ons nieuwe BNNVARA-programma Make Holland Great Again dat vanaf vanavond,  dinsdag 20 augustus om 20.15 uur wordt uitgezonden op NPO 3. In deze eerste aflevering is ook te zien dat drie plaatsnamen in Nederland werden veranderd in: Longen, Nieren en Hartenberg.

“Op dit moment staan er 1100 mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan. Voor hen is een nieuw orgaan van levensbelang maar een plaats op de wachtlijst is helaas nog geen garantie op levensverlenging- of verbetering” zo begon de brief, die op de bewuste dag in juni op het gemeentehuis werd afgegeven. “De afgelopen vijf jaar zijn 305 mensen overleden die op de wachtlijst stonden, voor hen kwam een nieuw orgaan helaas te laat. Van 319 andere mensen verslechterde de conditie zo erg , terwijl zijn aan het wachten waren op een orgaan, dat hun lichaam niet meer sterk genoeg was voor een eventuele transplantatie. Zij moesten hun plaats op de wachtlijst daarom opgeven.”

“Volgend jaar komt er een nieuwe wet maar tot het zover is zullen er mensen op de wachtlijst overlijden omdat er simpelweg niet voldoende donoren zijn. Om de wachtlijsten voor orgaandonatie nu te verkorten en er zo voor te zorgen dat al deze mensen blijven leven, willen wij de aandacht vestigen op orgaandonatie”, aldus de groep, die aangeeft dat men hiervoor de afgelopen nacht de namen van drie gemeentes heeft veranderd in Longen (Dongen), Nieren (Dieren) en Hartenberg (Hardenberg). “Het gaat om een eenmalig actie en we hopen dat u van ons wilt aannemen dat dit geen dom vandalisme is maar puur en alleen bedoeld is om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Daarom zullen wij er zelf ook zorg voor dragen dat de stickers die wij hebben aangebracht binnen drie dagen worden verwijderd. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en dat u orgaandonatie een warm hart toedraagt.”

In een reactie zegt de gemeente Dongen dat er begrip is voor de actie. “We hopen dat deze actie bijdraagt aan meer aandacht voor orgaandonatie zodat iedereen daar de keuze in kan maken die het best bij hem of haar past. Het is een belangrijk onderwerp dat mensenlevens kan redden. Vanochtend zagen we de stickers op de borden, we kregen er ook meldingen over. De buitendienst is deze ochtend begonnen met het verwijderen van de stickers. Nu we de brief hebben ontvangen en duidelijk is hoe en waarom stoppen we met het verwijderen van de stickers. We vertrouwen erop dat de actiegroep ze binnen drie dagen weg haalt.”

“Wij hebben de gemeente bedankt voor de medewerking, want hierdoor krijgt orgaandonatie de aandacht die het verdient!” aldus de programmamakers

 

Bekijk ook:

Veranderen plaatsnaam blijkt actie voor extra aandacht orgaandonatie

Dongen wordt Longen??

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen