Vernieuwde oversteek Mgr. Schaepmanlaan weer open

Foto:

De nieuw ingerichte oversteek aan de Monseigneur Schaepmanlaan is zojuist (vrijdag 12 juli 2019) opengesteld. De werkzaamheden aan de kruising zijn een week eerder dan verwacht klaar. De verkeersomleiding is opgeheven en de bushaltes aan de Mgr. Schaepmanlaan zijn weer in gebruik.

Nieuw aan de inrichting is dat het verkeer op de centrumring (Mgr. Schaepmanlaan) nu voorrang krijgt op overstekende verstekende fietsers en voetgangers tussen het Drijversveld en de Mgr. Ariƫnsstraat. Vandaag en morgen (vrijdag 12 en zaterdag 13 juli 2019) staan er overdag verkeersregelaars om weggebruikers te laten wennen aan de nieuwe voorrangssituatie. Zodra de scholen weer beginnen, worden er ook verkeersregelaars ingezet.

Fietsstraat
De Mgr. Schaepmanlaan is ingericht als een ‘fietsstraat’. De weg heeft nu een verhoogd plateau voorzien van rood asfalt. Fietsers krijgen op het midden van de weg de ruimte. Hierdoor wordt de automobilist gedwongen zijn snelheid aan te passen. De automobilist moet achter fietsers rijden en kan alleen passeren als de situatie het toelaat. In het midden van de fietsstraat is een breed steunpunt gemaakt, waar fietsers en voetgangers even kunnen wachten met oversteken. Het steunpunt is ook groot genoeg voor bijvoorbeeld bakfietsen en scootmobielen.

Voorkeur
De oversteek is opnieuw ingericht na een verkeerskundig onderzoek en een participatietraject met wijkraden De Biezen en Centrum en leerlingen van het Cambreur College. Hieruit bleek dat de oude voorrangssituatie voor voetgangers en fietsers voor onveilige situaties zorgde; auto’s rijden te hard en stoppen niet of te laat en de lichtjes in het wegdek bij overstekende fietsers werkten niet altijd. Zowel de wijkraden als de leerlingen spraken de voorkeur uit voor een oversteekplaats die niet in de voorrang ligt, met in het midden een breed steunpunt. Het college stelde de ontwerptekening eerder dit jaar vast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen