In Memoriam: Joep Grootswagers

Foto: Stormvogels

Ingezonden: Op vrijdagochtend 5 juli bereikte ons het droeve bericht dat Joep in alle rust is overleden.

Het bericht van zijn overlijden verraste ons niet; we waren ervan op de hoogte dat Joep ongeneeslijk ziek was. Wij hadden er echter niet op gerekend dat hij ons zo snel zou verlaten. Joep was jarenlang de beheerder van het scoutinggebouw van De Stormvogels, en werd de steun en toeverlaat van leden, bestuur en vrijwilligers.

Wij leerden Joep kennen als een ruwe bolster, het hart op de tong, en een rechtlijnig denker. Maar als je hem beter leerde kennen, en door de buitenkant heen wist te prikken, ontdekte je een man met een klein hartje en tevens een groot hart.
Al snel sloot Joep onze leden in zijn hart en zorgde vol ijver voor hun welzijn. Ons clubgebouw waar we best wel een beetje trots op zijn, werd door Joep schoongehouden en verzorgd alsof het zijn eigen huis was. Het buitenterrein werd een plaatje en samen met Rini werd alles tot in de pintjes onderhouden.

Ook de was ging met Joep mee, en werd weer keurig door opgevouwen in de kast gelegd. Waren de scouts op kamp, dan deed Joep de was in de nachtelijke uren, dan was alles ‘s morgens weer proper. Joep stimuleerde ons met het ophalen en verzamelen van oude metalen. Door die te verkopen werden we in de gelegenheid gesteld om de noodzakelijke investeringen in en rondom ons gebouw te realiseren. In samenwerking met Metaalhandel van Gool werd het een succes en vele zaken konden worden gerealiseerd. Joep was de drijvende kracht achter dit project, maar menig keer moesten we elkaar moed inspreken om door te gaan en vol te houden voor de goede zaak.

Toen werd Joep ziek, maar dat weerhield hem er niet van om door te gaan. Wij mopperden weleens op hem, zo van kom op Joep, zet eens een tandje bij. Achteraf gezien was dat eigenlijk niet op zijn plaats; Joep was zieker dan wij dachten of konden vermoeden. Maar hij krabbelde weer op, ging er weer tegenaan, en wij hoopten dat hij de strijd gewonnen had. Hij organiseerde zelfs nog een supergezellig samenzijn in zijn (clubhuis) Restaurant Het Paradijs in Oosterhout, vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd.

Maar de gewonnen strijd bleek niet waar te zijn. En in slechts enkele weken zagen we zijn kracht teloor gaan. Hij kon bijna niet meer lopen en een ziekenhuisopname volgde. Joep zou niet meer huiswaarts keren.  We kunnen terugkijken op een vruchtbare en zinvolle samenwerking met Joep en vele zaken in en rondom ons gebouw zullen onverbrekelijk met Joep verbonden blijven. Wij gaan deze markante figuur zeker missen, maar in onze herinneringen en gesprekken zal zijn naam nog zeker en vaak genoemd worden.

Joep bedankt voor je inzet, ons koffie-uurtje op zaterdagmorgen en de vaak onverbloemde samenwerking.

leden, bestuur, leiding, klus- en onderhoudsgroep van Scouting De Stormvogels
Stichting Scouting “De Stormvogels”

Reacties