Rondwandeling bomenbeheerplan Park Vredeoord

Foto:

Woensdagavond 26 juni is er een rondwandeling in Park Vredeoord. De wandeling staat in het teken van het bomenbeheerplan. Projectleider Sander Spiering van de gemeente Dongen geeft uitleg en beantwoordt vragen. Er zijn twee starttijden: 19.30 uur en 20.30 uur. De wandelingen beginnen en eindigen bij het parkpodium, gelegen aan de terrassen van De Cammeleur en brasserie Winkk. Aanmelden is niet nodig.

Het centrum van Dongen wordt in fases opnieuw ingericht. De werkzaamheden aan het Wilhelminaplein zijn bijna klaar en na de zomer is Park Vredeoord aan de beurt. Zowel de gemeente Dongen als Stichting Parkplezier hebben met het oog op een duurzame instandhouding van het park een onderzoek laten doen naar het bomenbestand. Beide onderzoeksrapporten zijn de basis voor het bomenbeheerplan.

Kwaliteit bomenbestand
Uitgangspunt is dat het bomenbestand toekomstbestendig wordt gemaakt, waarbij de huidige sfeer en de beleving van het park behouden blijven. Om dat te bereiken is het nodig dat er bomen worden verwijderd. Nu zijn er namelijk bomen die elkaar beconcurreren en elkaars ontwikkeling in de weg staan. Uiteindelijk heeft dat als gevolg dat de kwaliteit van het bomenbestand achteruit gaat. Door ruimte te maken en ‘minderwaardige’ bomen te verwijderen, krijgen waardevolle, zogeheten toekomstbomen de kans zich verder te ontwikkelen en nog vele tientallen jaren hun stempel te drukken op het park.

Achtergrond park
Park Vredeoord is ontstaan uit de achtertuinen van Villa Vredeoord (tegenwoordig brasserie Winkk) en Musis Sacrum (locatie De Cammeleur). Deze tuinen zijn samengevoegd en vormen al decennia lang een prachtig openbaar park. De villa dateert van 1903 en vanuit die beginperiode zijn nog diverse bomen aanwezig. De sfeer van dit lommerrijke park, dat midden in het centrum ligt, wordt dan ook in grote mate bepaald door de monumentale bomen. Verder herbergt dit park enkele herdenkingsbomen, zoals voor de geboorte van de 20.000ste inwoner, oud-burgemeester Dosker en tafeltennisster Kelly van Zon.

Stichting Parkplezier blij met bomenplan
Stichting Parkplezier is  blij met het bomenplan zoals dat nu voor park Vredeoord uitgevoerd gaat worden. “Doel ervan is het park duurzaam in stand te houden.
De inspanningen van Parkplezier hebben ertoe geleid dat veel minder bomen gekapt worden dan oorspronkelijk het plan was. Onderzoek van Storix in opdracht van de gemeente leverde op dat er 64 bomen gekapt moesten worden om het park duurzaam te houden.  Dat vond Parkplezier veel te veel en zij riep de hulp in van de KNHM voor een second opinion”  aldus de stichting in een reactie. “De gemeente heeft de conclusies van de KNHM meegenomen in de besluitvorming. En dat heeft een mooi resultaat opgeleverd. Er hoeven nog maar 25 bomen gekapt te worden, waarvan er 11 achter de volière staan. In het park zelf verdwijnen dus nog maar 14 meest kleine, of zieke bomen of bomen die in de weg staan.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen