Commissaris van de Koning onder de indruk van Dongen

Foto: Ron Magielse/Pix4Profs

De nieuwe Cammeleur, de mooie grote groene parken in het centrum, de transformatie van het voormalige Broederhuis tot appartementencomplex en de innovatieve ideeën van leerlingen van het Cambreurcollege. Wim van de Donk, de Commissaris van de Koning, was zeer gecharmeerd van wat hij in Dongen zag.

Door: Bernadette Klerx

Van de Donk deed vandaag Dongen aan voor een regulier werkbezoek . ‘Ongeveer één keer per drie jaar bezoek ik elke gemeente. Eén van de leukste onderdelen van mijn werk’. ‘Maar uiteraard zijn ook de laatste prangende onderwerpen besproken, ’ vulde burgemeester Marina Starmans aan. En dat waren TUF en de huisvesting van arbeidsmigranten in Glorieux. Verder is gesproken over de zes visies voor sport, onderwijs, economie, openbare ruimte, klimaat en sociaal domein. Gebiedspromotie is ook nadrukkelijk aan de orde geweest. En geheel in overeenstemming met het Dongens DNA nam Van de Donk aan het eind van zijn bezoek het ‘Warme Hart van Brabant’ mee naar Den Bosch .

In 2016 bracht Van de Donk voor het laatst een werkbezoek aan Dongen. De nieuwe Cammeleur was er toen nog niet. Vandaag bracht hij er samen met de burgemeester een bliksembezoek. En hij was niet alleen onder de indruk van het gebouw maar ook van het concept. ‘Er wordt wel eens gemopperd, maar het is echt onvoorstelbaar wat wij allemaal in Brabant aan voorzieningen hebben’.

De Commissaris bracht ook een bezoek aan Glorieux, waar arbeidsmigranten gehuisvest worden, het bijbehorende Broederpark en het voormalige klooster van de Broeders van OLV van Lourdes, dat omgebouwd is tot appartementencomplex. Over dat laatste was Van de Donk ronduit enthousiast. ‘In Brabant zijn veel kloosters en kerken die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Met veel creativiteit en goede wil kun je dan hele mooie resultaten bereiken’.

De nieuwe bestemming voor Glorieux vond de Commissaris ook een uitstekende keuze, hoewel hij begrip had voor de emoties die daarbij komen kijken. ‘Ik begrijp de emoties, maar we hebben de migranten nodig en als Brabantse gemeentes moeten wij dat samen op een fatsoenlijke manier regelen.’  Veel bewondering had Van de Donk ook voor de leerlingen van het Cambreurcollege, die een idee hadden uitgewerkt om energie op te wekken via een turbine in de Donge. ’Mooi om te zien dat jonge mensen zulke innovatieve ideeën hebben’.

‘Als bestuur moet je voortdurend bezig zijn met wat er voor nodig is om over 10 à 15 jaar nog goed te functioneren. Voor alle Brabantse gemeenten liggen er grote uitdagingen en problematieken. Alle gemeentes kampen bijvoorbeeld met grote tekorten op de jeugdzorg. Als provincie investeren wij enorm veel in een goede samenwerking met de gemeentes.’ De Commissaris had nog wel een wens voor Brabant: ‘Brabant moet echt meer doen aan de verbinding tussen onderwijs, kennis en bedrijven. Dat is op de lange termijn belangrijk voor het economisch succes’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen