Komende zaterdag en zondag: NK Wielrennen in Dongen

Foto: Pixabay License

De lange voorbereidingen moeten komend weekeinde als een puzzel in elkaar vallen. Donderdag zijn de reclamematerialen bij de vele sponsoren opgehaald. Vrijdag wordt het 9,7 kilometer lange parkoers opgebouwd. Rondom start en finish, bij het gemeentehuis aan de Hoge Ham, zal duidelijk worden dat er hier iets gaat gebeuren.

Het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd (dames en heren) van 15 tot en met 18 jaar en de elite renners zonder contract (zc) wordt deze dagen in Dongen verreden. Voor de winnaar en winnares zal het Wilhelmus klinken, nadat hij of zij de felbegeerde rood-wit-blauwe kampioenstrui heeft aan mogen trekken. Zaterdag drie keer en zondag twee.

Kanshebbers uit de regio.
Bij de nieuwelingen jongens staat Dongenaar Jeremy Melis aan de start. Hij zal het op moeten nemen tegen streekgenoten Sven Mulder (Raamsdonksveer) en Rowan van Oord uit Hank. Bij de meisjes in deze categorie staan de zusjes Knaven (Mirre en Senne) in de belangsteling.

Bij de vrouwen junioren is het een open strijd waarin Anoek Kuijpers regiofavoriet is. In deze categorie bij de mannen kan het een spannende strijd worden. Al 130 renners tijdens de voorinschrijvingen. Hidde van Veenendaal uit Dongen rijdt een thuiswedstrijd. Hij zal door Lars Hohmann uit Oosterhout in de gaten gehouden worden. Ook een van de kanshebbers is Lars Boven uit het Twentse Reutum. Allemaal jongens die uit het rennershout zijn gesneden en dus voor een spannende strijd kunnen zorgen. Het parkoers is een ronde van bijna 10 kilometer lengte. Daarin kan de bekende, voor vele renners de beduchte, kasseienstrook op de Watertorenstraat een groot struikelblok zijn. Maar ook de lange Hogedijk, als de wind verkeerd staat, kan het peloton in stukken doen breken.

Programma op zaterdag 22 juni.
Om 10.00 uur startende nieuwelingen meisjes. Zij rijden 6 ronden in het totaal 58,2 km. Om 12.15 uur is het aan de junioren vrouwen die 7 ronden (67,9 km) moeten rijden. De dag wordt afgesloten door de junioren mannen die om 15.00 uur van start gaan. Zij rijden 126,1 km in het totaal 13 ronden.

Zondag 23 juni is het een mannen aangelegenheid.
Om 10.00 uur vertrekken de nieuwelingen. Zij moeten 77,6 km afleggen en dat zijn 8 ronden. Om 13.00 uur wordt dit NK afgesloten door de elite zc.
Zijn gaan voor 164,9 km en moeten 17 ronden rijden om uit te maken wie zich Nederlands kampioen mag noemen. Bij de Elite zonder contract rijdt Dongenaar Bram de Kort een thuiswedstrijd. Als Bram zijn dag heeft zou hij wel eens kunnen verassen. In deze categorie heeft Dongen al een winnaar. Martin van Steen won ooit in Nijmegen deze titel en is deze dagen de koersdirecteur in Dongen.

Verkeersveiligheid, parkleerverbod en afsleepregeling
Enkele weken geleden heeft de organisatie de ondernemers rondom het parkoers geïnformeerd over dit evenement. Vooral op zaterdag zal hun bedrijf moeilijk te bereiken zijn. Voor het gehele parkoers geldt éénrichtingsverkeer. Dat wil zeggen: de wielrenners en de volgkaravaan hebben voorrang en verkeer dat over het parkoers wil, kan slechts in de rijrichting van de wedstrijd het parkoers oprijden en weer verlaten. Op de zijwegen van dit parkoers staan verkeersregelaars. Weggebruikers worden verzocht de aanwijzingen van deze herkenbare mensen op te volgen. Tijdens de wedstrijd worden renners beveiligd door politie-escorte. Als de wedstrijd een kruising passeert kan het gebeuren dat het verkeer om en nabij de 7 minuten stil komt te staan!
Via de website www.nkwielrennendongen.nl en de gemeentelijke informatiekrant staat uitgebreide informatie over dit kleine NK wielrennen.

Parkoers in grote lijnen: Start Bolkensteeg, richting Klein Dongen. Linksaf richting ’s Gravenmoer en op de kruising bij slager Van Strien linksaf richting Oosteind. In Oosteind linksaf Griendsteeg in. Eind weg linksaf Hogedijk naar Lage Ham. Via Lage Ham rechtsaf Watertorenstraat in. Einde Watertorenstraat, Lage Ham rotonde oversteken Hoge Ham in. Finishlijn ligt ter hoogte van de hoofdingang zusters Franciscanessen. Dit is dus ook de rijrichting, het eenrichtingsverkeer deze twee dagen. Rondom start en finish is geen autoverkeer mogelijk.

Rene Jansen enthousiast wethouder Sportzaken in Dongen:
,,Uiteraard ben ik als wethouder Sport trots en enthousiast over dit evenement. Een mooie kans ons sportieve wielerminded gemeente Dongen op de kaart te zetten. Er ligt een scherp uitgestippeld parkoers, met daarin onze unieke kasseienstrook bij de watertoren. Mooie kansen ook voor onze ondernemers en vooral voor onze inwoners, die komend weekeinde kunnen genieten van een geweldig wielerspektakel. Met jonge wielrenners die we in de toekomst graag terug zien op de grot wielerpodia.”

Reacties