De nieuwe fase van vv Dongen

Foto:

Na een hobbelige laatste paar maanden voor het bestuur van Voetbal Vereniging Dongen wordt het tijd om de rust terug te vinden. Sinds 1 juni zijn nieuwe mensen toegevoegd aan het bestuur dat druk aan de weg aan het timmeren is. We vragen tijdelijk voorzitter John-Paul Verkooijen (52) naar de plannen.

“VV Dongen is als een familie. Een plek waar liefde voor de vereniging echt bestaat en waar iedereen elkaar kent en graag samen op het veld of in de kantine staat. Er is een grote kern van vrijwilligers die van alles voor de vereniging wil doen en dagelijks betrokken is. Het is een goede afspiegeling van onze Dongense samenleving waar een mix van culturen, arm en rijk op zondag samen naar de wedstrijd van Dongen 1 kijken”, vertelt Verkooijen trots. Sinds achtjarige leeftijd voetbalt hij bij deze club en de laatste twaalf jaar speelt hij bij de veteranen. Daarnaast is hij lange tijd jeugdtrainer geweest. En nu is hij dus tijdelijk voorzitter van zijn vereniging.

Hoe dit zo besloten werd
Tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) van 2018 werd medegedeeld dat binnen het bestuur vier van de zeven bestuursleden wilden stoppen. Jeroen Zijlmans (sponsorcommissie), Peter van Heteren (jeugdzaken), Ton Jansen (technische zaken) en voorzitter Angela Janssens. Omdat het lastig was vervanging te vinden voor deze leden, werd er een commissie opgericht die het bestuur hierbij zou ondersteunen:  de commissie ‘Dongen Vooruit’.

“We merkten dat we vervanging moesten zoeken voor mensen die vrijwillig vele uren in de club stopten”,  legt John-Paul Verkooijen uit. “Bestuursleden namen te veel taken op zich. Dat had te maken met hun grote betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Hierdoor waren ze te veel bezig met lopende zaken, en minder met de lange termijn.” De commissie Dongen Vooruit besloot daarom een nieuwe structuur op te tuigen met duidelijke competenties en doelen voor elke functie binnen het bestuur. Hierbij wordt uitgegaan van een voorzitter, secretaris en penningmeester, die zich bezighouden met de strategie voor lange termijn en verschillende ‘commissievoorzitters’ voor de dagelijkse taken.

Tijdelijke voorzitter
Inmiddels was het juni 2019 en er was geen nieuwe voorzitter gevonden. Om tot de ALV toch te kunnen blijven functioneren als volledig bestuur, is Verkooijen aangesteld als tijdelijke voorzitter. Het doel is dat Dongen Vooruit tijdens aankomende Algemene Leden Vergadering wel een voorzitter voor kan dragen, zodat deze en de overige nieuwe bestuursleden dan officieel  door de leden aangesteld kunnen worden. Als Dongen Vooruit deze taak volbracht heeft, zal de commissie worden opgeheven. De leden hiervan blijven dan als adviesorgaan het bestuur bijstaan.

Voor interim voorzitter Verkooijen is het niet de eerste keer dat hij met dit soort ‘uitdagingen’ te maken krijgt. Met een ondernemersachtergrond weet hij hoe belangrijk het is dat de structuur van een organisatie goed is. “Uiteindelijk gaat het er niet om dat dit mij persoonlijk lukt, maar dat we orde krijgen in de zaken van VV Dongen. Onze doelstelling is om zaken structureel aan te pakken met alle mensen die zich hiervoor inzetten, en dat zijn er veel bij Dongen. We zijn geen bedrijf en we vergeten zeker ook niet dat we een voetbalvereniging zijn met vrijwilligers,  maar duidelijkheid en transparantie helpt hier wel bij”

Deze nieuwe structuur zorgt voor belangrijke veranderingen binnen het bestuur van de vereniging. En als het doel niet bereikt is? “Dan zal ik de verantwoordelijkheid nemen om voorzitter te blijven, tot er wel iemand gevonden is die deze mooie taak zou willen uitvoeren”, belooft Verkooijen.

Reacties

article
108323
Na een hobbelige laatste paar maanden voor het bestuur van Voetbal Vereniging Dongen wordt het
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190614/de-nieuwe-fase-van-vv-dongen/
2019-06-14T09:31:27+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/06/14093710/jp2.jpg
Nieuws, Sport