Klein NK Wielrennen in Dongen 22 en 23 juni

Foto: Pixabay License

In het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen landelijke in de wielerschijnwerpers. TV Stations, sportzenders, uiteenlopende persbureaus en media hebben zich al aangemeld voor een persaccreditatie. Vijf wedstrijden voor het kleine Nederlands Kampioenschap worden in en rondom Dongen verreden.

Op het erepodium bij het gemeentehuis zal zaterdag het Wilhelmus klinken voor één van de winnaars van de drie wedstrijden die op die dag worden verreden. Zondag gaat dat twee keer gebeuren.

Het parkoers is een ronde van bijna 10 kilometer. Daarin kan de bekende, voor vele wielrenners de beduchte, kasseienstrook op de Watertorenstraat een groot struikelblok zijn. Afhankelijk van de categorie moet deze strook elke ronde weer genomen worden. Voor dit kleine NK, omdat het voor de jeugd en de categorie elite renners zonder contract (zc) wordt georganiseerd, hebben zich inmiddels al 470 deelnemers aangemeld voor de vijf categorieën.

Bij de nieuwelingen meisjes, die 6 ronden rijden, zijn er toe nu toe 62 inschrijvers. Bij de jongens in deze categorie is dat beduidend meer: 112. Ook in de volgende categorie, die van de junioren, is de verhouding hetzelfde: vrouwen 66 en mannen 123. Bij de elite zc is het aantal tot nu toe: 107. Hierin worden enkele bekende Nederlanders aan de start verwacht die in andere sporten hun sporen (WK ’s, EK ’s en NK ‘s) hebben verdiend.

Voordat de renners en rensters van start gaan moeten hun fietsen aan bepaalde eisen voldoen. Ruim voor de start wordt het verzet (de versnellingen) gecontroleerd. Op het grootste verzet, als de pedalen een keer zijn rond geweest, mag de fiets een bepaalde afstand hebben afgelegd. Deze keuring vindt voor de start plaats in de Hoge Ham, op het stuk tussen Hubo en gemeentehuis. In de volgkaravaan bij de jeugd rijden een achttal neutrale wagens mee. Mocht een deelnemer onderweg bijvoorbeeld een lekke band oplopen, dan wordt hij gelijk voorzien van een reservewiel (dat hij of zij vooraf heeft ingeleverd) of een wiel van de organisatie. Bij de elite renners is dit weer andere koek. Daar hebben de renners hun eigen ploegleiderswagens in de wedstrijd die hun verzorgen of van reservemateriaal kunnen voorzien. In de Bolkensteeg richting Klein Dongen is de zogenaamde verzorgingsstrook, waar de renners kunnen worden voorzien van eten en/of drinken.

Verkeersveiligheid, parkleerverbod en afsleepregeling
Enkele weken geleden heeft de organisatie de ondernemers rondom het parkoers geïnformeerd over dit evenement. Vooral op zaterdag zal hun bedrijf moeilijk te bereiken zijn. Voor het gehele parkoers geldt éénrichtingsverkeer. Dat wil zeggen: de wielrenners en de volgkaravaan hebben voorrang en verkeer dat over het parkoers wil, kan slechts in de rijrichting van de wedstrijd het parkoers oprijden en weer verlaten. Op de zijwegen van dit parkoers staan verkeersregelaars. Weggebruikers worden verzocht de aanwijzingen van deze herkenbare mensen op te volgen. Tijdens de wedstrijd worden renners beveiligd door politie-escorte. Als de wedstrijd een kruising passeert kan het gebeuren dat het verkeer om en nabij de 7 minuten stil komt te staan!

Omwonenden worden in de laatste week, via een bewonersbrief, nog voorzien van informatie over het parkoers. Zo kunnen bewoners van de Sluisweg, Schorsmolenhoef, Volmolenhoef en Zeemolenhoef via de Sluisweg de wijk verlaten. De paaltjes nabij de Donge zijn deze dagen weggehaald.
Via de website www.nkwielrennendongen.nl en de gemeentelijke informatiekrant staat uitgebreide informatie over dit kleine NK wielrennen.

Parkoers in grote lijnen: Start Bolkensteeg, richting Klein Dongen. Linksaf richting ’s Gravenmoer en op de kruising bij slager Van Strien linksaf richting Oosteind. In Oosteind linksaf Griendsteeg in. Eind weg linksaf Hogedijk naar Lage Ham. Via Lage Ham rechtsaf Watertorenstraat in. Einde Watertorenstraat, Lage Ham rotonde oversteken Hoge Ham in. Finishlijn ligt ter hoogte van de hoofdingang zusters Franciscanessen. Dit is dus ook de rijrichting, het eenrichtingsverkeer deze twee dagen. Rondom start en finish is geen autoverkeer mogelijk.

Reacties

article
108298
In het weekeinde van 22 en 23 juni staat Dongen landelijke in de wielerschijnwerpers. TV
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190613/klein-nk-wielrennen-in-dongen-22-en-23-juni-2/
2019-06-13T22:00:10+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/02/08093013/wielrennen.jpg
Nieuws, Sport