Erfgoedcafé Kardinaal van Rossumstraat op 13 juni

Foto:

Het erfgoedcafé van dit jaar vindt plaats op een wel heel bijzondere locatie, namelijk Kardinaal van Rossumstraat 30. Voordat dit pand weer bewoond gaat worden kunnen we op deze locatie een bijeenkomst met een gevarieerd programma houden.

Er is alleen over dit historisch pand al heel veel te vertellen. Vanaf 1860 is hier een koffiehuis gevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het niet alleen het politiebureau van Dongen, maar tegelijkertijd het woonhuis van groepscommandant Theo Swartjes. Swartjes is vanaf 1943 een belangrijke spil in het Dongens verzet.

In hetzelfde gebouwencomplex huist vanaf het begin van de 20ste eeuw instituut Borsten, een voormalig internaat voor R.K. Jongeheren. In deze straat heeft de eerste openbare lagere school van Dongen, de latere katholieke Aloysiusschool, gestaan en daarna aan de overkant van de straat de Laurentiusschool. Wist u dat deze straat eerst de Kruideniersstraat heette? En wie is trouwens de naamgever van deze straat? Meer dan genoeg onderwerpen om te bespreken in het erfgoedcafé.

We beginnen om 20.00 uur met een fotopresentatie van de panden in Kardinaal van Rossumstraat. Daarna zijn in diverse ruimtes in het huis korte presentaties te volgen die verband houden met het huis en de omgeving. Per 20 minuten wordt gewisseld en op deze manier kunt u alle presentaties bezoeken. We hebben een limiet ingesteld voor het aantal bezoekers die avond. U kunt zich tot 10 juni inschrijven via [email protected] Inschrijven is noodzakelijk voor deelname, leden van de heemkundekring hebben voorrang. We zorgen voor koffie en een drankje na afloop.

Reacties