De Klu Klux Klan in het hemd gezet

Foto:

Het is een sterk verhaal, en nog waargebeurd ook. In de jaren 70 infiltreerde de zwarte politieagent Ron Stallworth in de Ku Klux Klan (KKK), de notoire organisatie die Amerika wil ontdoen van zwarten, joden en homo’s. Door zich telefonisch voor te doen als witte man die zich zorgen maakt over zwarte verkrachters weet Stallworth uiteindelijk zelfs door te dringen tot KKK-leider David Duke. Als enkele lokale KKK-leden met hem willen afspreken, vaardigt hij zijn collega Flip Zimmerman (Adam Driver) af. In een scène zien we beiden lacherig oefenen op hun accent, zodat het niet opvalt dat de man die de KKK aan de lijn heeft een andere is dan diegene die in levende lijve op komt dagen.

Het door Spike Lee geregisseerde BlacKkKlansman is gebaseerd op de memoires van Stallworth, Black Klansman. Stallworth (John David Washington) is de eerste zwarte politieagent in Colorado. In het begin van zijn film houdt Lee alles vrij luchtig: er valt flink veel te lachen om de avonturen van de enige zwarte politieman in het witte politiekorps, en de KKK wordt zelfs wat karikaturaal neergezet als stelletje idioten die geen benul hebben wat ze allemaal aan racistische en antisemitische onzin uitkramen. Allengs wordt de toon serieuzer. Dat begint met de introductie van een racistische politieagent en eindigt met een bloedstollende parallelmontage tussen een White Power- en een Black Power-bijeenkomst; het kloppende hart van de film.

BlacKkKlansman is een speelse film, met veel humor maar ook overdrijving, Het venijn zit echter in de staart. De slotbeelden vormen een mokerslag en tonen Lees bedoeling. Zijn film gaat in feite over Donald Trump, die racistisch is en de weg baande voor de groei van de alt-right-beweging. Trump eigende zich de KKK-slogan ‘America First’ toe en vergoelijkte het gedrag van de rechtse relschoppers die door Charlottesville trokken en op het publiek inreden – waarbij een dode viel. Met die huiveringwekkende beelden, inclusief een opruiende David Duke anno 2017, eindigt BlacKkKlansman.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties